Posjeta učenika OŠ “Simin Han” Arhivu TK

Dana 30.3.2022. godine učenici JU OŠ “Simin Han” iz Tuzle, odjeljenje IV-a, praćeni nastavnicom razredne nastave Eminom Muminović, posjetili su Arhiv Tuzlanskog kantona. Učenici su imali priliku upoznati se sa značajem i djelatnošću Arhiva, radom stručnih službi, izvršiti obilazak prostorija, te upoznati se s arhivskom građom pohranjenom u arhivskim fondovima i zbirkama proglašenim nacionalnim spomenicima BiH i pogledati jednu od izložbi u galerijskom prostoru Arhiva.

Ministrica Mijatović posjetila Arhiv Tuzlanskog kantona

Dana 11.3.2022. godine ministrica za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Ivana Mijatović, sa pomoćnicom za kulturu, Amelom Mehmedović, posjetila je Arhiv Tuzlanskog kantona. Tom prilikom ministrica se upoznala sa radom i djelatnošću Arhiva Tuzlanskog kantona, koji čuva preko 500 arhivskih fondova i zbirki, od kojih su 34 proglašena pokretnim nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine.

Ministrica je u okviru posjete Arhivu izvršila uvid u dio arhivskih depoa gdje se čuvaju pohranjeni arhivski fondovi i zbirke. V.d. direktor Arhiva Tuzlanskog kantona, Nijaz Brbutović, te članovi kolektiva Arhiva, prenijeli su ministrici informacije o aktivnostima u okviru ove kulturne ustanove, potrebi obezbjeđivanja novih smještajnih kapaciteta za vrijednu arhivsku građu koju je neophodno preuzeti u arhivske depoe, te potrebi za kapitalnim ulaganjima i izgradnjom namjenskog objekta za Arhiv. Također se govorilo i o ostvarenim rezultatima iz sfera zaštite arhivske građe, digitalizacije i prezentacije kulturno-historijskog naslijeđa koje Arhiv čuva putem arhivskih izložbi, publikacija i drugih kulturnih aktivnosti.

Obilježavanje 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Prvi mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine ove godine će prigodnim programima zajednički obilježiti Skupština Tuzlanskog kantona, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, te javne ustanove i preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona.


Program:

10:00 sati – odavanje počasti na spomen obilježjima na Šetalištu Slana Banja u Tuzli.

10:30 sati – u galeriji BKC-a u Tuzli bit će otvorena izložba Arhiva TK  „Obnova i priznanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine na temeljima milenijskog kontinuiteta“

11:00 sati – Svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona.


Obilježavanje 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine završava se programom u Gradačcu.
13:00 sati – na Trgu Alije Izetbegovića otkrivanje Reprezentativnog stećka sa motivima preuzetih sa više stećaka sjeveroistočne Bosne i otvaranje izložbe Muzeja istočne Bosne “1. Mart – Dan nezavisnosti Bosne I Hercegovine”.

Izložba o Drugom svjetskom ratu u Arhivu TK povodom Dana državnosti BiH

Dana 23.11.2021. godine u prostorijama Arhiva TK na adresi ul. Franje Ledera 1 postavljena je izložba pod nazivom “Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu kroz historijske izvore Arhiva Tuzlanskog kantona“. Izložba je postavljena u povodu Dana državnosti BiH, 25. novembra. Pozivamo vas da posjetite postavku izložbe koja se može pogledati svakim radnim danom od 9 do 15 sati, uz poštivanje važećih higijensko-epidemioloških mjera.

Arhiv TK preuzeo ličnu zbirku primarijusa mr. sc. dr. Nenada Trifkovića

Dana 17.9.2021. godine, primarijus mr. sc. dr Nenad Trifković je predao JU Arhiv Tuzlanskog kantona zbirku ličnih dokumenata koji svjedoče o njegovom ličnom i profesionalnom životu i radu. Iskreno se zahvaljujemo primarijusu mr. sc. dr Nenadu Trifkoviću na ukazanom povjerenju našoj ustanovi, te pozivamo i ostale građane sa područja Tuzlanskog kantona, da ustupe svoje dokumente i fotografije iz lične i porodične zbirke JU Arhiv TK na čuvanje i stručnu arhivističku obradu i zaštitu.

Ovom prilikom se i iskreno zahvaljujemo dugogodišnjem saradniku i prijatelju Arhiva TK, akademiku dr. sc. Husrefu Tahiroviću, koji je posredovao izvršenom preuzimanju ličnih arhivalija primarijusa mr. sc. dr Nenada Trifkovića.

Facebook

Nazad na vrh