Najava Savjetovanja “Arhivska praksa 2017”

Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika organizuju jubilarno, 30. međunarodno savjetovanje “Arhivska praksa”. Savjetovanje će se održati u periodu od 27. do 29. septembra u Tuzli (A Hoteli, Hotel Tuzla).

Program savjetovanja možete preuzeti ovdje.

 

Arhiv TK primio kolekciju fotografija, razglednica i knjiga

Danas je Arhiv TK posjetio gospodin Edin Begić iz Lukavca, vrijedni kolekcionar fotografija i razglednica Lukavca. Direktor Arhiva je dogovorio da gospodin Edin Begić, svoju kolekciju fotografija, razglednica i knjiga, pohrani u Arhivu TK, u digitalnoj formi, kako bi iste bile dostupne stručnoj, naučnoj, ali i široj javnosti koja se bavi istraživanjem i proučavanjem historijskih procesa Lukavca i njegove okoline.

Pozivamo i ostale kolekcionare vrijednih arhivalija, da iste pohrane u Arhiv TK, na koji način će iste biti institucionalno zaštićene, ali i stavljene na korištenje mnogobrojnim zainteresiranim istraživačima.

 

Otvorena izložba “Graditeljski simboli Tuzle”

Arhiv TK i Društvo arhivskih zaposlenika TK povodom obilježavanja 63 godine od osnivanja i uspješnog rada Arhiva u Tuzli, dana 30.6.2017. godine upriličili su otvaranje izložbe “Graditeljski simboli Tuzle”.

Izložbom “Graditeljski simboli Tuzle” predstavljen je dio reprezentativnih graditeljskih objekata i arhitekture stare Tuzle. Odabrani objekti su podijeljeni u tri grupe. Prvu čine objekti koji su u dobrom stanju i predstavljaju simbole kulturnog naslijeđa Tuzle. Drugu čine objekti koji su zbog posljedica slijeganja bili porušeni, ali zbog velikog značaja istih obnovljeni su u autentičnom obliku. Treću skupinu čine objekti koji su porušeni i na čijem mjestu su izgrađeni neki novi objekti ili su pretvoreni u zelenu površinu. Ova izložba predstavlja izbor najreprezentativnijih graditeljskih objekata, iako se u Tuzli nalaze i mnogi drugi. Među sačuvanim objektima prikazani su: Hastahana, Most s kipovima, Srpska pravoslavna crkva (Hram Uspenja Presvete Bogorodice) i Turalibegova (Poljska) džamija.
Porušeni objekti koji su prikazani izložbom su: Austrijska pošta/Narodna biblioteka, Dom zdravlja Skver, Velika Gimnazija u Tuzli, Hotel “Bristol” i hotel Grand”, zgrada Behrambegove medrese, željeznička stanica Musala, Solana Simin Han, Špiritana i Templ (Jevrejski hram). Porušeni,  ali obnovljeni objekti koji su zastupljeni na izložbi su: Čaršijska (gradska) česma, Barok i Katolička crkva.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili direktor Arhiva TK, mr. sc. Omer Zulić, te jedna od autorica izložbe, Hatidža Fetahagić.

Izložba je otvorena u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona, ul. Franje Ledera 1, u Tuzli, sa početkom u 14:00, a istu je otvorenom proglasio dugogodišnji saradnik i prijatelj Arhiva, Atah Mahić iz Brčkog.  Prisutni su također imati priliku pogledati i odlomke iz filma “So gradi, so razgrađuje“.

Izbor fotografija sa otvaranja izložbe pogledajte ovdje.

 

Mediji o izložbi “Graditeljski simboli Tuzle”:

 

Najava izložbe “Graditeljski simboli Tuzle” u Arhivu TK

Arhiv TK i Društvo arhivskih zaposlenika TK povodom obilježavanja 63 godine od osnivanja i uspješnog rada Arhiva u Tuzli priređuju izložbu “Graditeljski simboli Tuzle”.

U okviru obilježavanja prisutni će imati priliku pogledati film “So gradi, so razgrađuje“.

Izložba će biti otvorena u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona, ul. Franje Ledera 1, u Tuzli, sa početkom u 14:00 sati.

Strana 1 od 2912345...1020...Zadnja »

Facebook

Nazad na vrh