Održana manifestacija Dani audiovizuelnog naslijeđa

Manifestacija Dani audiovizuelnog naslijeđa održana je u periodu od 26. do 28.10.2020. godine. Ista je otvorena projekcijom filmova Alije Vokića, “Lanac za vješanje” i “Crno-bijela slika”, koji tretiraju teme tuzlanske regije sa kraja devedesetih godina 20. stoljeća. “Dokumentarno veče sa Salihom Brkićem” održano je 27. oktobra te su tom prilikom prikazani i filmovi ovog doajena bosanskohercegovačkog novinarstva.

Manifestacija se okončala sa Panel diskusijom “Kultura sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine u ustanovama kulture i medijima”, koja se u suorganizaciji sa Arhivom Tuzlanskog kantona održalau srijedu, 28. oktobra 2020. godine sa početkom u 11 sati (u Velikoj galeriji BKC-a Tuzla).

Panel diskusijom  “Kultura sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine u ustanovama kulture i medijima”, kojoj su prisustvovali predstavnici ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona, medija, te akademske i školske zajednice, uvodnim predavanjem je otvorio direktor Arhiva Tuzlanskog kantona mr.sc. Omer Zulić, koji je ukazao na značaj zaštite audiovizuelnog naslijeđa sa fokusom na zakonske okvire koji regulišu tu oblast, te prezentirao na primjeru Arhiva TK da postoje dobre prakse kada je u pitanju kultura sjećanja na period agresije na Bosnu i Hercegovinu i časnu odbranu naše domovine.

Konkretan primjer aktivnosti sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine prezentirao je i Edin Šaković, stručni saradnik za kulturno naslijeđe u JU BKC Gračanica, koji je predstavio “Spomen zbirku 1992. – 1995.”

Kvalitetnu panel diskusiju, uz učešće svih prisutnih, moderirao je Benjamin Bajrektarević – stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu JU BKC TK.

Zaključci sa ovog događaja bit će urađeni naknadno i distribuirani učesnicima, te na druge relevantne adrese.

Organizator “Dana audiovizuelnog naslijeđa” bio je JU BKC TK, suorganizator Arhiv TK, a medijski pokrovitelj JU RTV TK.

(Izvor: www.bkctuzla.ba)

Najava manifestacije povodom Dana audiovizuelnog naslijeđa/baštine

U organizaciji BKC-a Tuzla i Arhiva TK biti će upriličena manifestacija povodom Dana audiovizuelnog naslijeđa, u cilju podizanja svijesti o važnosti audiovizuelnih dokumenata kao dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozoravanje na potrebu njihove zaštite. Na 33. Generalnoj konferenciji 2006. godine, UNESCO je proglasio 27. oktobar Svjetskim danom audiovizuelne baštine/naslijeđa.

Manifestacija počinje projekcijom filmova Alije Vokića, “Lanac za vješanje” i “Crno-bijela slika”, koji tretiraju teme tuzlanske regije sa kraja devedesetih godina 20. stoljeća, a koji će biti prikazani studentima Univerziteta u Tuzli. Centralni dio događaja je “Dokumentarno veče sa Salihom Brkićem” u okviru kojeg će 27. oktobra biti prikazani i filmovi doajena bosanskohercegovačkog novinarstva. Manifestacija se završava Panel diskusijom “Kultura sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine u ustanovama kulture i medijima”, koja se u suorganizaciji sa Arhivom Tuzlanskog kantona održava u srijedu, 28. oktobra 2020. godine sa početkom u 11 sati (u Velikoj galeriji BKC-a Tuzla).

Promovirana knjiga “Iz savremenih književnosti – Apriorna čitanja”

Promovirana knjiga “Iz savremenih književnosti – Apriorna čitanja”

Dana 20. 10. 2020. godine u Plavoj sali BKC-a Tuzla, u organizaciji Biblioteke ”Behram-beg”, Arhiva Tuzlanskog kantona i Instituta za društvena i religijska istraživanja, promovirana je knjiga ”Iz savremenih književnosti – Apriorna čitanja”. O knjizi su govorili prof. dr. Mirsad Kunić i dr. sci. Melida Travančić, te autor Sead Husić.

Izdavač knjige je Biblioteka ”Behram-beg”, a njeno štampanje podržala je Fondacija za izdavaštvo Sarajevo. Knjiga tretira savremenu bosanskohercegovačku književnost – književna djela koja su nastala u posljednjih 10-ak godina na području naše domovine. Osim toga autor je u knjizi predstavio i nekoliko književnih poduhvata nastalih izvan Bosne i Hercegovine.

Promociju je moderirao Emir Šečić, sekretar Instituta, a muzičkim izvedbama na klavijaturi cjelokupni program uljepšao je Jusuf Mehmedćehajić, učenik Behram-begove medrese u Tuzli.

Najava promocije knjige ”Iz savremenih književnosti – Apriorna čitanja”

Najava promocije knjige ”Iz savremenih književnosti – Apriorna čitanja”

U organizaciji Biblioteke ”Behram-beg”, Arhiva Tuzlanskog kantona i Instituta za društvena i religijska istraživanja u sklopu programa obilježavanja oktobra  ̶  Mjeseca knjige biti će upriličena promocija knjige ”Iz savremenih književnosti – Apriorna čitanja”, autora Seada Husića, koja će se održati u Plavoj sali BKC-a Tuzla, u utorak, 20. oktobra 2020. godine,  s početkom u 18 i 30 sati. O knjizi će govoriti:

  1. dr. Mirsad Kunić;
  2. sci. Melida Travančić i
  3. Sead Husić, autor.

Promociju će moderirati Emir Šečić, sekretar Instituta za društvena i religijska istraživanja.

Izdavač knjige je Biblioteka ”Behram-beg”, a njeno štampanje podržala je Fondacija za izdavaštvo Sarajevo.

Napomena: Svi prisutni se moraju pridržavati predviđenih zdravstveno-epidemioloških mjera!

Obilježavanje manifestacije “Dani evropskog naslijeđa”

Obilježavanje manifestacije “Dani evropskog naslijeđa”

Povodom obilježavanja manifestacije “Dani evropskog naslijeđa” Arhiv TK će prigodnom izložbom obilježiti navedenu manifestaciju. U Arhivu TK će 23. 9. 2020. godine biti postavljena izložba “Orijentalna zbirka Arhiva TK – izbor dokumenata”. Zbog trenutne epidemiološke situacije, neće biti javnog okupljanja i otvaranja izložbe, ali će svi zainteresovani građani istu moći posjetiti i razgledati svakim radnim danom od 8 do 16 sati. Također, svi zainteresovani će izložbu moći pogledati i na našoj web stranici, klikom na link ovdje.

Molimo posjetioce da se prilikom dolaska i razgledanja izložbe pridržavaju svih naredbi i preporuka nadležnih organa, a u vezi sa epidemiološkom situacijom.

Održan okrugli sto o značaju likovne kolonije Vršani

Održan okrugli sto o značaju likovne kolonije Vršani

“Vršani – beharanje boja” naziv je 12. Etno Likovne Kolonije koja održana 19. i 20. septembra na lokaciji harem renoviranog mekteba Vršani u blizini planinskog doma na Vršanima, a koju organizuje Udruženje građana umjetnička likovna kolonija Vršani.

Kolonija je trajala dva dana, a učešće je uzelo oko 30 umjetnika iz cijele BiH.

U saradnji sa Javnom ustanovom Arhiv Tuzlanskog kantona, održan je okrugli sto o temi “Značaj likovne kolonije Vršani za afirmaciju kulturno-historijskog naslijeđa Tuzle i Vršana”. U radu okruglog stola ispred Arhiva TK učestvovao je v.d. direktor mr. sc. Omer Zulić.

Iz medija:

Prilog RTV7: https://www.youtube.com/watch?v=tGO4C97kpjQ

Facebook

Nazad na vrh