Održano 28. međunarodno savjetovanje Arhivska praksa 2015.

U Tuzli je 1. i 2. oktobra 2015 godine održano 28. Međunarodno savjetovanje „Arhivska praksa“ koje je okupilo oko 300 arhivskih stručnjaka i zaposlenika u registraturama iz šest zemalja našeg regiona i šire (Italija, Češka, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Republika Makedonija i BiH). Savjetovanje su organizovali Arhiv TK i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona.
Na dvodnevnom Savjetovanju prezentirano je preko 40 radova u tri teme.

Skup je, u ime pokrovitelja, otvorio ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona mr. sc. Izet Jagodić, a brojne pohvale i ovog puta za visok nivo organizacije stigle su od kolega iz regiona.
Promovisan je i 18. broj stručnog časopisa Arhivska praksa, u kojem su objavljeni svi radovi koji će biti prezentirani na ovogodišnjem Savjetovanju, te organizovana posjeta kulturno-historijskom naslijeđu Lukavca. Ista je uključivala obilazak Fabrike Sode Lukavac, te prigodan kulturno – umjetnički sadržaj u JU Javnoj biblioteci Lukavac.

Večer prije, 30.9.2015. godine u Hotelu Tuzla, gdje se održava Savjetovanje, otvorena je i izložba „Pečati sa bujuruldija bosanskih i hercegovačkih namjesnika“, koju je pripremio Historijski arhiv Sarajevo u saradnji sa Državnim arhivom iz Dubrovnika.

Fotografije sa izložbe i savjetovanja možete pogledati ovdje.