Otvorena izložba “Graditeljski simboli Tuzle”

Arhiv TK i Društvo arhivskih zaposlenika TK povodom obilježavanja 63 godine od osnivanja i uspješnog rada Arhiva u Tuzli, dana 30.6.2017. godine upriličili su otvaranje izložbe “Graditeljski simboli Tuzle”.

Izložbom “Graditeljski simboli Tuzle” predstavljen je dio reprezentativnih graditeljskih objekata i arhitekture stare Tuzle. Odabrani objekti su podijeljeni u tri grupe. Prvu čine objekti koji su u dobrom stanju i predstavljaju simbole kulturnog naslijeđa Tuzle. Drugu čine objekti koji su zbog posljedica slijeganja bili porušeni, ali zbog velikog značaja istih obnovljeni su u autentičnom obliku. Treću skupinu čine objekti koji su porušeni i na čijem mjestu su izgrađeni neki novi objekti ili su pretvoreni u zelenu površinu. Ova izložba predstavlja izbor najreprezentativnijih graditeljskih objekata, iako se u Tuzli nalaze i mnogi drugi. Među sačuvanim objektima prikazani su: Hastahana, Most s kipovima, Srpska pravoslavna crkva (Hram Uspenja Presvete Bogorodice) i Turalibegova (Poljska) džamija.
Porušeni objekti koji su prikazani izložbom su: Austrijska pošta/Narodna biblioteka, Dom zdravlja Skver, Velika Gimnazija u Tuzli, Hotel “Bristol” i hotel Grand”, zgrada Behrambegove medrese, željeznička stanica Musala, Solana Simin Han, Špiritana i Templ (Jevrejski hram). Porušeni,  ali obnovljeni objekti koji su zastupljeni na izložbi su: Čaršijska (gradska) česma, Barok i Katolička crkva.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili direktor Arhiva TK, mr. sc. Omer Zulić, te jedna od autorica izložbe, Hatidža Fetahagić.

Izložba je otvorena u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona, ul. Franje Ledera 1, u Tuzli, sa početkom u 14:00, a istu je otvorenom proglasio dugogodišnji saradnik i prijatelj Arhiva, Atah Mahić iz Brčkog.  Prisutni su također imati priliku pogledati i odlomke iz filma “So gradi, so razgrađuje“.

Izbor fotografija sa otvaranja izložbe pogledajte ovdje.

 

Mediji o izložbi “Graditeljski simboli Tuzle”: