Preuzeta filmska građa Sakiba Jakupovića

Dana 4.6.2018. godine u Arhivu TK primljena je filmska građa Sakiba Jakupović i njegove kćerke, Maje Jakupović-Čolo, koji su odlučili su predati Arhivu Tuzlanskoga kantona vlastitu arhivsku građu u formi amaterskih filmova i fotografija čiji je gospodin Jakupović autor.

Građa se sastoji od amaterskih fotografija i amaterskih filmova, te filmske opreme (platno za projektor, dva projektora, aparata za obradu filmova, 2 mašine za rezanje filmova, filmske špule). Građa je nastala u periodu 1970. do 1984. godine (filmovi), odnosno 2007 – 2015. godine (fotografije).

Sakib Jakupović rođen je 1939. godine u Tuzli, od oca Jusufa Jakupovića i Mevle Jakupović, rođ. Priganica. Po struci je mašinski inženjer, ali se dugo godina kao hobijem bavio amaterskim snimanjem filmova „normal8“ kamerom. Istom je zabilježio život svoje porodice, prijatelja, kolega (bio zaposlen u TTU, Saveznom centru, „Projekt“ Tuzla i Direkciji za izgradnju), ali i javni život Tuzle. Dio materijala koji je predao autor već duži period dijeli i na društvenim mrežama, odnosno na svom YouTube kanalu i na Facebook stranicama posvećenim historiji Tuzle.

Na ovaj način, formiranjem ličnih zbirki građana koji su sačuvali vrijedno naslijeđe i predali ga Arhivu na dalje čuvanje, nastoji se ne samo isto sačuvati za buduće generacije, već i brojnim zainteresovanim građanima i istraživačima historije Tuzle učiniti dostupnim što više izvora o našoj prošlosti. Pozivamo i ostale građane da slijede primjer gospodina Jakupovića.