Izložba “Tuzla na starim fotografijama” u Belom Manastiru, Hrvatska

U organizaciji  Zavoda za baranjsku povjesnicu Beli Manastir, Gradskog kazališta Beli Manastir, Centra za kulturu Grada Belog Manastira te Arhiva Tuzlanskog kantona, jučer 8. januara u predvorju Kino dvorane u Belom Manastiru svečano je otvorena međunarodna  izložba pod nazivom “Tuzla na starim fotografijama – otrgnuto od zaborava”. Posjetitelji su mogli vidjeti povijesne fotografije koje prikazuju austrougarsko doba, kada je u Tuzli bio vidljiv velik napredak, posebice u razvoju industrije. Riječ je o detaljima tuzlanske prošlosti koja dotiče industriju, sakralne objekte, gradske trgove i ulice, školstvo, kulturu, zdravstvo, zanimljivosti i stare razglednice Tuzle.

Izložbu je prigodnim riječima otvorio gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš. Prilikom otvorenja izložbe prigodnim riječima prisutnima obratili su se organizatori i domaćini  izložbe, a o povijesti Tuzle govorio je dr.sc. Izet Šabotić, direktor Arhiva Tuzlanskog kantona. Otvorenju su nazočili i gradonačelnikovi suradnici Predrag Stojanović i Marko Bogatić.

Spomenimo, Beli Manastir i Tuzla povezali su se 2011., kroz jedan od projekata IPA iz fonda Europske unije, a iste godine počele su razmjene između dva gradska kazališta – onog tuzlanskog i belomanastirskog, te je suradnja potom nastavljena i kroz druge institucije: Ministarstvo turizma iz Tuzle, Filozofski fakultet Tuzla, TTC Telex Tuzla i brojne druge. Grad Tuzla već je 17 godina Grad prijatelj s Osijekom, a nakon brojnih suradnji na poljima kulture, obrazovanja i turizma, za nadati se kako će se tom titulom moći pohvaliti i Grad Beli Manastir, koji je pokrovitelj izložbe. Autori izložbe i kataloga su: Izet Šabotić, Saneta Adrović, Hatidža Fetahagić i Adnan Tinjić; a izdavači Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona.