Održana manifestacija Dani audiovizuelnog naslijeđa

Manifestacija Dani audiovizuelnog naslijeđa održana je u periodu od 26. do 28.10.2020. godine. Ista je otvorena projekcijom filmova Alije Vokića, “Lanac za vješanje” i “Crno-bijela slika”, koji tretiraju teme tuzlanske regije sa kraja devedesetih godina 20. stoljeća. “Dokumentarno veče sa Salihom Brkićem” održano je 27. oktobra te su tom prilikom prikazani i filmovi ovog doajena bosanskohercegovačkog novinarstva.

Manifestacija se okončala sa Panel diskusijom “Kultura sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine u ustanovama kulture i medijima”, koja se u suorganizaciji sa Arhivom Tuzlanskog kantona održalau srijedu, 28. oktobra 2020. godine sa početkom u 11 sati (u Velikoj galeriji BKC-a Tuzla).

Panel diskusijom  “Kultura sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine u ustanovama kulture i medijima”, kojoj su prisustvovali predstavnici ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona, medija, te akademske i školske zajednice, uvodnim predavanjem je otvorio direktor Arhiva Tuzlanskog kantona mr.sc. Omer Zulić, koji je ukazao na značaj zaštite audiovizuelnog naslijeđa sa fokusom na zakonske okvire koji regulišu tu oblast, te prezentirao na primjeru Arhiva TK da postoje dobre prakse kada je u pitanju kultura sjećanja na period agresije na Bosnu i Hercegovinu i časnu odbranu naše domovine.

Konkretan primjer aktivnosti sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine prezentirao je i Edin Šaković, stručni saradnik za kulturno naslijeđe u JU BKC Gračanica, koji je predstavio “Spomen zbirku 1992. – 1995.”

Kvalitetnu panel diskusiju, uz učešće svih prisutnih, moderirao je Benjamin Bajrektarević – stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu JU BKC TK.

Zaključci sa ovog događaja bit će urađeni naknadno i distribuirani učesnicima, te na druge relevantne adrese.

Organizator “Dana audiovizuelnog naslijeđa” bio je JU BKC TK, suorganizator Arhiv TK, a medijski pokrovitelj JU RTV TK.

(Izvor: www.bkctuzla.ba)

Facebook

Nazad na vrh