Održano 31. Međunarodno savjetovanje “Arhivska praksa 2018”

31. Međunarodno savjetovanje Arhivska praksa 2018 održano je u periodu od 26. do 28. 9. 2018. godine. Ove godine Savjetovanju je prisustvovalo 40 izlagača iz nekoliko zemalja okruženja i naše, zemlje domaćina.

Savjetovanje je započelo sa otvaranjem izložbe (26.9.2018 godine u 19 h) pod nazivom “Cetinje u prvom svjetskom ratu”. Prisutnima na otvaranju izložbe obratili su se mr. sc. Omer Zulić, direktor Arhiva TK, Vukota Vukotić (ispred Državnog arhiva Crne Gore) i Spomenka Pelić, predsjednica Arhivističkog društva Bosne i Hercegovine, koja je izložbu proglasila otvorenom. Osim 40 izlagača, savjetovanju je prisustvovalo oko 250 djelatnika arhivske struke, historičara, kolekcionara, predstavnika ustanova, arhivara, organizacija i pojedinaca čuvara arhivske građe. Savjetovanje je pratila i prezentacija savremene arhivske i informatičke opreme kompanija Kabas doo Sarajevo i SECTOR ADS doo Banja Luka.

Po svečanom otvaranju Savjetovanja upriličena je promocija 21. broja časopisa Arhivska praksa, koji je ove godine zbog obimnosti sadržaja štampan u dvije knjige, te sadrži više od šezdeset stručnih priloga.

Prvog dana savjetovanja učesnici su, u okviru stručne ekskurzije, imali priliku posjetiti općinu Kalesija koja je u saradnji s Bosanskim kulturnim centrom Kalesija priredila program promocije kulturno-historijskog naslijeđa ovog kraja.

Pokrovitelji Savjetovanja bili su ministarstva za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine, a medijski pokrovitelj RTV TK.

Fotografije sa Savjetovanja možete pogledati ovdje.

 

Iz medija