4.12.2013.

Održane izložbe u Tuzli i Osijeku

 U Tuzli je u petak, 29. novembra, u prostorijama Arhiva TK otvorena izložba fotografija “Posljednji dani Zuhdije Selimovića” koju je priredio profesor Fikret Jahić Vršanin. Izložba će ostati otvorena za javnost do kraja mjeseca.

Uz obilježavanje Dana grada Osijeka 2. decembra 2013. u Osijeku je postavljena izložba “Tuzla na starim fotografijama”. Autori izložbe i kataloga su dr. Izet Šabotić, Saneta Adrović, Hatidža Fetahagić i Adnan Tinjić. Ista je organizirana kao dio saradnje Arhiva Tuzlanskog kantona i Državnog arhiva Osijek.

Iz fundusa Arhiva Tuzlanskog kantona već je napravljen niz postava izložbi i tiskan niz publikacija koje su predstavile bogatstvo i raznolikost gradiva koje se u tom arhivu čuva. Ovoga puta su to fotografije stare Tuzle koje su autori izložbe otrgnuli od zaborava i udahnuli im novi život reprodukcijom, njihovim uvećanjem i svrstavanjem u postav ove nove zanimljive izložbe. Radi se o detaljima tuzlanske prošlosti koja dotiče industriju, sakralne objekte, gradske trgove i ulice, školstvo, kulturu, zdravstvo, zanimljivosti i stare razglednice Tuzle.
Postavka izložbe ostaje u Kavani hotela Waldinger u Osijeku tijekom mjeseca decembra 2013.

Fotografije sa izložbe “Posljednji dani Zuhdije Selimovića”

Fotografije sa izložbe u Osijeku

 


22.11.2013.

Obilježen Dan državnosti u Arhivu TK

Danas je, sa početkom u 10 sati, u prostorijama Arhiva TK održan historijski čas povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu su udareni moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Historijski čas održali su učenici Gimnazije “Ismet Mujezinović” iz Tuzle, sa kojima Arhiv TK ima dugogodišnju uspješnu saradnju na sličnim projektima.


30.9.2013.

Održano savjetovanje “Arhivska praksa 2013.” u Tuzli

Dana 26. i 27. septembra u Hotelu “Tuzla”, u Tuzli, u organizaciji Arhiva Tuzlanskog kantona i Društva arhivskih zaposlenika TK održano je 26. međunarodno savjetovanje “Arhivska praksa 2013.”.

Na savjetovanju je prisutnima predstavljeno 31 izlaganje/predavanje u tri teme iz domena arhivističke i historijske nauke. Učešće na savjetovanju uzeli su predavači i gosti su, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Italije i Austrije.

Radovi prezentirani na savjetovanju objavljeni su u časopisu “Arhivska praksa br 16”.

Fotografije sa dvodnevnog savjetovanja možete pogledati ovdje.


24.9.2013.

Održana konferencija za štampu povodom savjetovanja “Arhivska praksa 2013.”

Danas, 24.9.2013. godine u 13 sati, u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona, održana je press konferencija u kojoj je predstavljen program 26. savjetovanja Arhivska praksa 2013., kao i prateći sadržaji. Najavljena je i promocija časopisa “Arhivska praksa 16” u okviru savjetovanja.

Kako je već prethodno najavljeno, neposredno prije konferencije “Arhivska praksa 2013.”, 25.septembra 2013. godine u Galeriji Hotela “Tuzla” (sa početkom u 19 sati), Arhiv TK u saradnji sa Državnim arhivom Osijek iz Hrvatske otvoriti će izložbu pod nazivom:

“Rijeke koje povezuju – Dunav, Drava i Sava na starim razglednicama iz fundusa Državnog arhiva u Osijeku” (autora Dražena Kušena i Erike Žilić Vincetić).

Fotografije sa press konferencije


23.9.2013.

6. subotički arhivski dani u Subotici (Vojvodina)

U petak, 20. septembra, od 9,30 do 13 časova, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici održan je međunarodni arhivistički skup „Šesti subotički arhivski dan“. Tema skupa, u kojem su pored arhivista iz Srbije, uzeli učešće arhivisti iz Mađarske, BiH i  Hrvatske bila je „Javnost i Arhiv“. Ispred Arhiva TK učešća su uzeli arhivisti Nijaz Brbutović i Omer Zulić.

Fotografije sa skupa


13.9.2013.

Održana izložba “Stare džamije u Bosni i Hercegovini”

 

Kako je najavljeno, u organizaciji Arhiva TK, Društva arhivskih zaposlenika TK, Islamske zajednice BiH – Medžlisa IZ Brčko i BZK “Preporod” – Brčko distrikt BiH u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona u Tuzli danas je otvorena izložba “Stare džamije u Bosni i Hercegovini”. O istoj su govorili Dr. Izet Šabotić (direktor Arhiva TK), autor izložbe Atah Matić, te Mr. Ševko Sulejmanović (koji je izložbu i proglasio otvorenom).

Prilikom izložbe istaknut je značaj džamija ne samo kao sakralnih, već i objekata od kulturnog i historijskog značaja. Fotografije sa izložbe pogledajte ovdje. Izložba će biti otvorena narednih desetak dana, te je otvorena za javnost.

 


9.9.2013.

Najava izložbi Arhiva Tuzlanskog kantona

 

U organizaciji Arhiva Tk, Društva arhivskih zaposlenika TK, Islamske zajednice BiH – Medžlisa IZ Brčko i BZK “Preporod” – Brčko distrikt BiH u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona u Tuzli (ul. Franje Ledera 1) biti će upriličena izložba “Stare džamije u Bosni i Hercegovini”.

Izložba će biti otvorena u petak, 13. septembra 2013. godine, sa početkom u 14 sati.

 

Također, neposredno prije konferencije “Arhivska praksa 2013.”, 25.septembra 2013. godine u Galeriji Hotela “Tuzla” (sa početkom u 19 sati), Arhiv TK u saradnji sa Državnim arhivom Osijek iz Hrvatske otvoriti će izložbu pod nazivom: “Rijeke koje povezuju – Dunav, Drava i Sava na starim razglednicama iz fundusa Državnog arhiva u Osijeku” (autora Dražena Kušena i Erike Žilić Vincetić).


5.9.2013.

Najava konferencije “Arhivska praksa 2013.”

 

JU Arhiv Tuzlanskog kantona dugi niz godina uspješno organizira međunarodnu konferenciju „Arhivska praksa“. Riječ je o renomiranom međunarodnom stručnom i naučnom skupu, koji okuplja eminentne stručnjake iz oblasti arhivistike, historije i informatike iz dvadesetak evropskih zemalja. Na dosadašnjim skupovima polučeni su izvanredni rezultati, na planu prezentovanja znanja i umijeća iz gore navedenih oblasti. Ovaj skup daje vrlo značajan dobrinos afirmaciji aktuelne arhivske struke i kulture uopće, kako Tuzli, tako i Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini.

Ove godine, konferencija će trajati u periodu od 26. do 27. septembra 2013. godine.

Program rada možete naći ovdje.


11.7.2013.

Izložba “Srebrenica – da se ne zaboravi” u Arhivu TK

 

Povodom obilježavanja 11. jula Dana genocida u Srebrenici u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona, za javnost je postavljena izložba “Srebrenica – da se ne zaboravi”. Izložbu je moguće pogledati svakim radnim danom od 8:00 do 14:00 sati.

 


11.7.2013.

Izložba o genocidu u Srebrenici i promocija knjige “Pod zastavom UN-a” u Srebreniku

 

Povodom obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida, BZK “Preporod” Srebrenik organizirala je u nedelju 7.7.2013. godine (u Plavoj sali Doma kulture Srebrenik) postavku izložbe slika o genocidu u Srebrenici, čiji je autor Arhiv TK. Izložbu je otvorio prof. Omer Zulić.

Uz istu je upriličena i promocija knjige autora Hasana Nuhanovića “Pod zastavom UN-a”. Promotori su bili dr.sc. Izet Šabotić i predsjednik “Preporoda” Srebrenik, Nermin Tursić.

Fotografije sa promocije i izložbe možete pogledati ovdje.


13.6.2013. godine

Promocija zbornika radova “Pedagoški i naučni rad prof.dr. Azema Kožara”

U organizaciji BZK Preporod Tuzla, HKD Napredak Tuzla, Arhiva TK, Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Tuzla, Društva arhivskih zaposlenika TK, te Društva historičara TK održana je promocija zbornika radova “Pedagoški i naučni rad prof. dr. Azema Kožara”, 11.6.2013 u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

Promotori su bili doc.dr. Omer Hamzić, prof. Omer Zulić i Mr. Salkan Užičanin, a moderator Mr. Jasna Hadžiselimović.

Fotografije sa promocije


13.6.2013. godine

Održan Drugi kongres arhivista BiH u Bihaću

Drugi kongres arhivista Bosne i Hercegovine, održan je u Bihaću od 5. do 7. juna 2013. godine. Učešće je uzelo oko 120 arhivskih radnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Srbije.

Ukupno je prezentovano 17 saopćenja svrstanih u dvije tematske cjeline i to:

I Država, politika i arhivi i

II Arhivi i informacijsko okruženje.

Nakon prezentovanih saopćenja i vođenih diskusija po navedenim temama, donijeti su zaključci, koje možete naći na stranicama Arhivističkog udruženja BiH

Fotografije sa kongresa


23.5.2013. godine

Promocije izdanja Arhiva Tuzlanskog kantona na Sajmu knjige u Tuzli

Promocije izdanja Arhiva TK na ovogodišnjem sajmu knjige u Tuzli (Merkator Centar ,22-27. 5. 2013.) održati će se 24.5.2013 (petak).

U 16 sati biti će promoviran časopis “Arhivska praksa br.15” te “Vodič kroz arhivske fondove i zbirke Arhiva Tuzlanskog kantona“.

U 17 h promovirati će se knjiga “Kultura i tradicija u BiH – višemilenijski kontinuitet” autora dr. Senaida Hadžića i dr. Seada Selimovića.

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate promociju naših izdanja.

 


20.5.2013. godine

Održana međunarodna konferencija “Arhivi i mediji” u Novom Sadu

U organizaciji Društva arhivskih radnika Vojvodine, Arhivističkog udruženja Bosne i Herzegovine, Hrvatskog arhivističkog društva i Arhivističkog društva Slovenije u Novom Sadu od 15. do 17. maja 2013. godine održana je konferencija na temu “Arhivi i mediji“. Domaćini konferencije bili su Arhiv Vojvodine i Društvo arhivskih radnika Vojvodine.

Na konferenciji je učešće uzelo dvadesetak izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske. Iz Bosne i Hercegovine svojim radovima na konferenciji predstavili su se dr.sc.Izet Šabotić iz Arhiva Tuzlanskog kantona (sa temom “Mediji u funkciji pozitivne promocije vrijednosti arhiva – iskustva Arhiva TK”) i Selma Tahirović sa Televizije Sarajevo (sa temom “Korištenje arhivskih izvora za promociju kulturnih vrijednosti baštinskih ustanova”. Konferenciji su prisustvovali i kolege Sejdalija Gušić i Haris Zaimović iz Historijskog arhiva Sarajevo, te Siništa Domazet iz Arhiva Bosne i Hercegovine.

U sklopu konferencije održana je i radionica “Kako predstaviti arhiv javnosti?”. Zajedničko mišljenje učesnika jeste da je konferencija bila izuzetno zanimljiva, poučna i uspješna.

Više informacija i fotografije sa konferencije možete pogledati ovdje.


10.4.2013. godine

Promocija knjige “Kultura i tradicija u Bosni i Hercegovini – višemilenijski kontinuitet” u Srebrenici

Dana 5. aprila 2013 (petak) održana je promocija knjige “Kultura i tradicija u BiH – višemilenijski kontinuitet” autora doc. dr. Senaida Hadžića i doc.dr. Seada Selimovića u Domu kulture Srebrenica. Organizatori promocije su bili Univerzitet u Tuzli, Arhiv Tuzlanskog kantona, Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona (kao izdavači), te Opština Srebrenica.

Promotori su bili doc.dr. Midhat Spahić (profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli) i doc.dr. Izet Šabotić (profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli i direktor Arhiva Tuzlanskog kantona).

 


21.3.2013. godine

Promocija historijskog romana “Konjanici” u prostorijama Arhiva TK

 

Dana 26.3.2013. u prostorijama Arhiva TK (sa početkom u 13 sati) održana je promocija knjige “Konjanici” autora Mustafe Bešlagića.

Promotori knjige bili su Ramiz Brkić, publicista, književnik i novinar iz Tešnja, te Mr. Sakib Kurtić, književnik iz Tešnja, a moderator Hatidža Fetahagić, prof.

Između ostalog, promotori su istakli značaj historijskih izvora, te ukazali na izuzetan autorov dar da u svom historijskom romanu “Konjanici”, čiji je glavni lik Ferhad-beg, osnivač Tešnja, popuni praznine koje je ostavio nedostatak historijskih izvora o ovoj ličnosti.

Fotografije sa promocije knjige

 


 

28.2.2013. godine

Obilježavanje 1. marta, Dana nezavisnosti BiH

U 18:00 h, 27.2.2013. godine, svečano je otvorena izložba slika tuzlanskog umjetnika Fikreta Jahića Vršanina, koja će u prostorijama Arhiva biti postavljena narednih desetak dana. Izložba novi naziv “U slavu nezavisnosti ljepote”, a povod za istu je obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Dana 28.2.2013. sa početkom u 10:30 h u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona održan je prigodan program povodom 1 marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Uz prigodan referat posvećen Danu nezavisnosti, u programu su učestvovali i učenici Osnovne muzičke škole u Tuzli, odsviravši Himnu BiH, te Gimnazije “Ismet Mujezinović” Tuzla, sa vlastitom prezentacijom.

 

Fotografije sa otvaranja izložbe slika Fikreta Jahića Vršanina

Fotografije sa obilježavanja 1. marta u Arhivu TK

 


 

23.1.2013. godine

Održan Seminar

“Nekonvencionalna građa medijskih kuća – stanje i perspektive”

 

Danas je u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona održan seminar na temu “Nekonvencionalna građa medijskih kuća – stanje i perspektive” sa predstavnicima medijskih kuća sa prostora Tuzlanskog kantona. Isti je namjenjen zaposlenicima koji rade na poslovima iz oblasti kancelarijskog i arhivskog poslovanja kod medijskih kuća, a u cilju edukacije, unapređenja poslova, upravljanja i zaštite nekonvencionalne građe. Učešće na seminaru su uzeli predstavnici JU RTV Tuzlanskog kantona, RTV Slon, JP RTV7 Tuzla, JU RTV Lukavac, JU RTV Živinice, JU Centar za kulturu “Ahmet Muratbegović” Gradačac, JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik.

U ime organizatora učešće su uzeli: dr.sc. Izet Šabotić, doc., arhivski savjetnik; Omer Zulić, viši arhivist i Nijaz Brbutović, viši arhivist.

Fotografije sa seminara

 


18.1.2013. godine

Promocija knjige “Kultura i tradicija u BiH (višemilenijski kontinuitet)”

 

U organizaciji Univerziteta u Tuzli, JU Arhiva Tuzlanskog kantona i Društva arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona, dana 17. januara 2013. godine, u Amfiteatru dva (2) Filozofskog fakulteta u Tuzli, sa početkom u 16 sati održana je promocija knjige “Kultura i tradicija u BiH (višemilenijski kontinuitet)” autora doc.dr. Senaida Hadžića i doc. dr. Seada Selimovića.

 

Pred punim amfiteatrom Filozofskog fakulteta, o knjizi i njenom značaju govorili su promotori Dr. Ivan Balta, profesor sa Sveučilišta u Osijeku, Dr. Bego Omerčević, dekan Filozofskog fakulteta u Tuzli, te Doc. dr. Midhat Spahić, profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli. Prisutnima su se obratili i autori knjige. Program su prigodnim muzičkim numerama upotpunili članovi tamburaškog orkestra HKD “Napredak” Tuzla.

Izdavači knjige su Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona.

Fotografije sa promocije knjige