Arhiv TK u okviru nekoliko manifestacija obilježio 1. mart, Dan nezavisnosti BiH

Javna ustanova Arhiv Tuzlanskog kantona učestvovala je u nizu manifestacija i prigodnih programa kojim se obilježava ovogodišnji 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine na području Tuzlanskog kantona.

Dana 28.2.2023. godine u 11:15 sati, u prostorijama BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, upriličeno je otvaranje izložbe Arhiva TK “Grbovi i karte BiH o kontinuitetu bosanskohercegovačke državnosti i opstojnosti” kao dio programa obilježavanja ovog datuma. Prisutnima se obratio direktor Arhiva TK, mr. sc. Omer Zulić.

BZK “Preporod” Gradačac organizirala je postavku izložbe “Nacionalni spomenici sa prostora Tuzlanskog kantona”, a na izložbi su se prisutnima obratili mr. sc. Omer Zulić, direktor Arhiva TK i Mensur Smajlović, direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK. Snimak sa navedenog događaja možete pogledati ovdje.

Prigodnim sadržajima 28.2.2023. godine obilježen je i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine na Filozofskom fakultetu u Tuzli, te je održana i Svečana akademija obrazovnih institucija u povodu 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, čiji su domaćini bili Ministarstvo obrazovanja i nauke, Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona i Univerzitet u Tuzli.

Istoga dana, u 18 sati, u prostorijama BKC Tuzla organizirana je javna tribina pod nazivom „Od referenduma do Evropske unije“, na kojoj je govorio prof. dr. Ejup Ganić. Na navedenim događajima također su prisustvovali predstavnici JU Arhiv Tuzlanskog kantona.

Dana 1.3.2023. godine (srijeda) u 11:30 h, u prostorijama Bosanskog kulturnog centra TK Tuzla,upriličeno je otvaranje nove izložbe Arhiva TK pod nazivom “Referendum o nezavisnosti BiH 1992. godine u domaćoj i regionalnoj štampi”, a u okviru zajedničkog programa obilježavanja 1, marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine čiji je organizator Skupština i Vlada Tuzlanskog kantona.

Prilog RTV Tuzlanskog kantona sa obilježavanja možete pogledati ovdje

 

Čestitka povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Čestitka povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Građankama i građanima Bosne i Hercegovine u ime JU Arhiv Tuzlanskog kantona upućujemo iskrene čestitke u povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

O programu obilježavanja Dana nezavisnosti planiranom za ovu godinu više informacija možete pronaći ovdje.

 

 

 

 

 

 

Obilježavanje 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Javna ustanova Arhiv Tuzlanskog kantona učestvuje u nekoliko manifestacija i prigodnih programa kojim se obilježava ovogodišnji 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine:

Dana 28.2.2023. godine u 11:15 sati (u prostorijama BKC “Alija Izetbegović” Kalesija bit će upriličeno otvaranje izložbe Arhiva TK “Grbovi i karte BiH o kontinuitetu bosanskohercegovačke državnosti i opstojnosti”.

Istoga dana, BZK “Preporod” Gradačac organizira postavku izložbe “Nacionalni spomenici sa prostora Tuzlanskog kantona”, a na izložbi govore mr. sc. Omer Zulić, direktor Arhiva TK i Mensur Smajlović, direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

Dana 1.3.2023. godine (srijeda) u 11:30 h, u prostorijama Bosanskog kulturnog centra TK Tuzla, bit će upriličeno i otvaranje izložbe Arhiva TK pod nazivom “Referendum o nezavisnosti BiH 1992. godine u domaćoj i regionalnoj štampi”, a u okviru zajedničkog programa obilježavanja 1, marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine čiji je organizator Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

 

Novogodišnja čestitka

U ime kolektiva Arhiva Tuzlanskog kantona kolegama, saradnicima i korisnicima Arhiva Tuzlanskog kantona želimo mnogo sreće i poslovnog uspjeha u Novoj 2023. godini.

Održana Naučna konferencija “450 godina Gazi Turali-begova vakufa”

Naučna konferencija “450 godina Gazi Turali-begova vakufa” održana je 13. i 14. decembra 2022. godine u Tuzli. Organizatori ovog naučnog skupa su Muftijstvo tuzlansko, Institut za društvena i religijska istraživanja i Medžlis Islamske zajednice Tuzla.

Arhiv Tuzlanskog kantona aktivno se uključio u realizaciju navedene konferencije, sa izlaganjem mr. sc. Omera Zulića i Hatidže Fetahagić.

Na Konferenciji su govorili: dr. Ramiza Smajić (Neka demografsjka obilježja Bosne u 16. Stoljeću), mr. Kemal Nurkić (Demografske prilike Zvorničkog sandžaka za vrijeme Turali-bega), dr. Nihad Dostović (Zaostavština Turali-bega sredinom 17. vijeka prema Tuzlanskom sidžilu iz 1643-46. godine), dr. Senaid Zajimović (Investiranje u vakufe koji imaju društvenu i prosvjetnu ulogu), dr. Ferid Dautović (Doprinos uleme u osnivanju vjerskih i obrazovnih institucija u BiH), dr. Sead Selimović (Uloga vakufa u razvoju obrazovanju na području Bosne i Hercegovine (1878-1941), mr. Rusmir Djedović (Gazi Turali-beg i njegovi potomci), Emir Šečić, prof. (Gazi Turali-beg: državnik, dobrotvor, vizionar), mr. Almira Bećirović (Uloga i značaj Turali-begova vakufa u urbano-geogerafskom razvoju Tuzle), dr. Šefko Sulejmanović (Imami Gazi Turali-begove džamije u 20. Stoljeću), mr. Omer Zulić i Hatidža Fetahagić, prof. (Angažman Islamske zajednice Tuzla na očuvanju i sanaciji Turali-begove džamije), dr. Izet Šabotić (Odnos komunističke vlasti i devastacija Turali-begova vakufa nakon Drugog svjetskog rata), dr. Elvir Duranović (Izgradnja islamskih vjerskih i vakufskih objekata na području sreza Tuzla početkom 60-ih godina 20. Stoljeća), mr. Dženan Rahmanović (Uticaj nacionalizacije i drugih sistemskih mjera na slabljenje i nestanak vakufa, s posebnim osvrtom na nove slučajeve uzurpacije Gazi Turali-begova vakufa) i mr. Elmedin Avdibašić (Uzurpacija i obnova vakufa, s posebnim osvrtom na Tuzlu i njenu okolinu).