Obilježeno 68 godina rada Arhiva Tuzlanskog kantona

Javna ustanova Arhiv Tuzlanskog kantona na danas je napunila 68 godina postojanja i rada. Tim povodom danas je upriličen Dan otvorenih vrata Arhiva u prostorijama ustanove, ul. Franje Ledera br. 1 u Tuzli. Godišnjicu su nastupom uveličali učenici Osnovne škole Sveti Franjo Tuzla, a prisutnim gostima i saradnicima Arhiva Tuzlanskog kantona obratili su se mr. sc. Omer Zulić, v.d. direktora Arhiva Tuzlanskog kantona, Ivana Mijatović, ministrica za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, te mr. sc. Hajrudin Ćuprija, direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine.

Postavljena je i izložba „Kulturno obrazovna djelatnost Arhiva TK“, te organizovana prezentacija jednog dijela brojnih izdanja Arhiva. Cilj ovakve i sličnih sadržaja jeste primarno da se građanima omogući da se upoznaju sa značajem arhivske djelatnosti za funkcionisanje države i društva.

Fotografije sa obilježavanja možete pogledati na Facebook stranici Arhiva TK.

Najava obilježavanja 68 godina rada Arhiva Tuzlanskog kantona

Javna ustanova Arhiv Tuzlanskog kantona dana 1. jula 2022. godine obilježava 68 godina postojanja i rada ustanove. Tim povodom bit će upriličen Dan otvorenih vrata Arhiva, sa programom koji će započeti u 11 sati, u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona u Tuzli (ul. Franje Ledera br. 1).

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate obilježavanje ove godišnjice.

Posjeta učenika Mješovite srednje škole Srebrenik Arhivu TK

Dana 9.6.2022. godine Arhiv Tuzlanskog kantona posjetili su učenici drugog razreda Mješovite srednje škole Srebrenik, pod vodstvom profesorice Aide Muminović. Prilikom posjete ustanovi učenici su se upoznali sa radom Arhiva Tuzlanskog kantona i poslušali prigodno predavanje na temu aktivnosti i historijata ove ustanove, kao i ulozi i značaju Arhiva za naš kanton i Bosnu i Hercegovinu. Učenici su imali prilike posjetiti jedan od arhivskih depoa, kao i čitaonicu Arhiva.

Međunarodni dan arhiva, 9. juni

Međunarodni dan arhiva, 9. juni

U organizaciji Međunarodnog arhivskog vijeća, od 6. do 10. juna arhivi diljem svijeta obilježavaju Međunarodnu sedmicu arhiva, u okviru koje se obilježava 9. juni kao Međunarodni dan arhiva. Ovogodišnji moto obilježavanja je #Arhivismosvimi.

Svim kolegama i saradnicima u registraturama čestitamo Međunarodni dan arhiva!

Postavka izložbe “Kapija 25.5.1995. godine” u Arhivu TK

U prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona (Ul. Franje Ledera 1) od 24.5.2022. godine posjetioci mogu pogledati postavku izložbe “Kapija 25.5.1995. godine – izložba dokumenata i fotografija o Tuzli“. Izložbu je moguće pogledati svaki radni dan od 8 do 16 sati.

Posjeta učenika OŠ “Simin Han” Arhivu TK

Dana 30.3.2022. godine učenici JU OŠ “Simin Han” iz Tuzle, odjeljenje IV-a, praćeni nastavnicom razredne nastave Eminom Muminović, posjetili su Arhiv Tuzlanskog kantona. Učenici su imali priliku upoznati se sa značajem i djelatnošću Arhiva, radom stručnih službi, izvršiti obilazak prostorija, te upoznati se s arhivskom građom pohranjenom u arhivskim fondovima i zbirkama proglašenim nacionalnim spomenicima BiH i pogledati jednu od izložbi u galerijskom prostoru Arhiva.

Facebook

Nazad na vrh