Najava izložbe Adne Mujkić u Arhivu TK

Dana 5.12.2022. godine sa početkom u 18 sati u galerijskom prostoru JU Arhiv Tuzlanskog kantona bit će upriličeno otvaranje Prve samostalne izložbe slika mlade tuzlanske umjetnice, Adne Mujkić.

Izložba će svim zainteresovanim posjetiocima biti dostupna do 15.12.2022. godine.

 

Otvorena izložba Arhiva TK u okviru Svečane akademije obrazovnih institucija TK

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona u saradnji sa Univerzitetom u Tuzli i Pedagoškim zavodom TK, te Arhivom Tuzlanskog kantona organizovalo Svečanu akademiju obrazovnih institucija Tuzlanskog kantona. Svečanost su posebnim programom uveličali učenici Osnovne muzičke škole Tuzla i Srednje muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“ Tuzla te studenti Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. U završnom dijelu svečanosti JU Arhiv Tuzlanskog kantona predstavio je izložbu „Obnova državnosti Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu“, autora Hatidže Fetahagić, Adnana Tinjića, Selme Isić i Omera Zulića.

Cilj izložbe bilo je kroz arhivsku građu, istorijske dokumente, izvore, fotografije i novinske članke podsjetimo na one okolnosti koje su se desile 1943. godine u Mrkonjić Gradu i dovele do obnove državnosti Bosne i Hercegovine. Izložba je koncipirana tako da sve starije generacije podsjeti na historijske činjenice a mlađe generacije da pouči o historijskim odlukama ZAVNOBIH-a, temeljenim na narodnooslobodilačkoj i antifašističkoj borbi. Izložba će narednih dana biti postavljena i otvorena za sve građane u Arhivu TK.

 

Najava obilježavanja Dana državnosti BiH i izložbe Arhiva TK

Dana 24.11.2022. godine u prostorijama Narodnog pozorišta Tuzla, sa početkom u 15 sati, u organizaciji Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, bit će upriličen prigodan program obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Dio programa činit će i otvaranje izložbe Arhiva Tuzlanskog kantona, pod nazivom “Obnova državnosti Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu”. Autori izložbe su: Omer Zulić, Adnan Tinjić, Hatidža Fetahagić i Selma Isić. 

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate obilježavanje ovog značajnog datuma, kao i otvaranje izložbe.

 

 

Primjerak publikacija o Kreki uručen Arhivu TK

Dana 19.10.2022. godine, gospodin Milenko Stanković, autor trotomne publikacije posvećene historiji Tuzle i Kreke, te historiji sporta (posebno košarke) u Kreki, poklonio je navedenu publikaciju Arhivu Tuzlanskog kantona. Gospodin Stanković pripremajući ovo izdanje vršio je istraživanja u nizu arhivskih ustanova, među kojima je bio i Arhiv Tuzlanskog kantona, a svoja istraživanja i rad na publiciranju fragmenata i historijata tuzlanskog (posebno krečanskog) sporta planira nastaviti i dalje.

Više o samoj publikaciji i historijskom istraživanju arhivske građe gosp. Milenka Stankovića možete pogledati u prilogu ovdje.

 

 

 

Javni oglas za prijem radnika na neodređeno vrijeme

Javni oglas za prijem radnika na neodređeno vrijeme

Na osnovu člana 51. Zakona o arhivskoj djelatnosti (Sl. novine TK br. 15/00, 2/02, 13/11, 11/21) i člana 30. Pravila JU Arhiv Tuzlanskog kantona (broj: 01-1164-1/20 od 27.5.2020), člana 22. Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta JU Arhiv Tuzlanskog kantona (broj: 01-1937-3/20 od 15.9.2020), člana 18. Pravilnika o radu JU Arhiv Tuzlanskog kantona (01-111-4/21. od 19.1.2021), člana 6. i 7. Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Tuzlanskom kantonu (Sl. novine TK, br. 4/19), Pravilnikom o uslovima, postupku bodovanja i izbora kandidata za prijem u konkursnoj proceduri JU Arhiv Tuzlanskog kantona (broj: 01-1937-5/20 od 15.9.2020), Odluke Vlade Tuzlanskog kantona o davanju saglasnosti za prijem radnika broj: 02/1-30-16260-1/22 od 20.9.2022, Odluke Upravnog odbora JU Arhiv Tuzlanskog kantona o raspisivanju javnog oglasa broj: 01-2079-2/22. od 27.9.2022, JU Arhiv Tuzlanskog kantona raspisuje:

JAVNI OGLAS za prijem radnika na neodređeno vrijeme

  1. Arhivist na sređivanju, obradi i zaštiti arhivske građe u Arhivu – 1 (jedan) izvršilac na neodređeno vrijeme,
  2. Sekretar –1 (jedan) izvršilac, na neodređeno vrijeme,
  3. Arhivskitehničar – 1 (jedan) izvršilac, na neodređeno vrijeme.

Tekst javnog oglasa možete preuzeti OVDJE.

Prijavni obrazac možete preuzeti OVDJE.