Arhiva vijesti iz 2010. godine

 

Tuzla, Arhiv Tuzlanskog kantona, 25. novembar 2010. godine

DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

 Povodom obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine u prostorijama JU Arhiv Tuzlanskog kantona je, 24. novembra 2010. godine, za javnost otvorena izložba “Grbovi Bosne i Hercegovine kroz historiju”. Istovremeno je održan i historijski čas za učenike Gimnazije “Meša Selimović” o ovom historijskom događaju. Čas su održali zaposlenici Arhiva Nijaz Brbutović i Selma Isić.


 

Tuzla, 30. septembar i 01. oktobar 2010. godine

23. međunarodno savjetovanje „Arhivska praksa 2010“

U organizaciji Arhiva Tuzlanskog kantona i Društva arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona u Tuzli je, 30. septembra i 01. oktobra 2010. godine, održano 23. međunarodno savjetovanje „Arhivska praksa 2010“. Manifestacija je svečano otvorena u 930 sati u Kristalnoj dvorani Hotela „Tuzla“.

Savjetovanje ima ogroman značaj za arhivsku struku i djelatnost na području Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine, ali i za zemlje iz okruženja, tako da opravdano izaziva interes šire stručne i kulturne javnosti.

Prezentovani su radovi u okviru slijedećih tema: vrednovanje arhivskog rada i status arhiva u društvu; zaštita arhivske građe u nastajanju; i moderne arhivistike.

Savjetovanju je prisustvovalo preko 300 učesnika te izlagači iz 15-ak evropskih država.

Prvog dana, 30.09.2010., izvršena je i promocija 13. po redu časopisa „Arhivska praksa“, a drugog dana je održana Izborna skupština Društva arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona.

 


 

Izložba “Srebrenica – da se ne zaboravi”

Izložba “Srebrenica – da se ne zaboravi” Arhiva Tuzlanskog kantona bit će postavljena i za javnost otvorena 07.07.2010. godine u Celju. Radi se o izložbi postavljenoj u više gradova: Tuzla, Srebrenik, Banovići, Teočak, Velika Kladuša, Innsbrucku (Austrija), Sarajevo. Sastavni je dio izložbe “Holokaust, genocid…” koja je rađena u saradnji sa Historijskim arhivom Sarajevo. Primarni je cilj izložbe predstaviti dokumente koji svjedoče o razmjerama genocida počinjenog u Srebrenici i upoznati posjetioce sa tokom i posljedicama genocidnog djelovanja agresora na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Njeno postavljanje predstavlja nastavak uspješne međunarodne saradnje Arhiva Tuzlanskog kantona sa arhivskim institucijama drugih zemalja.


 

Arhiv Tuzlanskog kantona, Tuzla, 14.-23. juna 2010.

KA OBNOVI POTISNUTOG IDENTITETA

Slovenci u Bosni i Hercegovini 1530-2010.

Dokumentarna izložba

Izložba je u Arhivu Tuzlanskog kantona otvorena u ponedjeljak, 14.06.2010. godine, u 18 sati. Prisutnima su se obratili ataše za kulturu pri Ambasadi Republike Slovenije, direktor Arhiva Tuzlanskog kantona, načelnik Općine Tuzla i autor, dok je izložbu otvorenom proglasio savjetnik za kulturu u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.

Zamisao i tekstovi: Stanislav Koblar

Grafičko oblikovanje: Studio Botas

Nosioc projekta: Consortium artisticum, Ljubljana

Izložba je realizirana sa potporom Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Sponzor: Krka, d.d., Novo Mesto

Dokumentarna izložba “KA OBNOVI POTISNUTOG IDENTITETA, Slovenci u Bosni i Hercegovini 1530-2010.” nudi na principu uzoraka pregled dolazaka, bivanja i afirmacije Slovenaca u Bosni i Hercegovini, od prvih kontakata davne 1530. g, do naših dana. Njen cilj je što bolje osvijetliti pobude, dolazaka, početke i razvoj organiziranja Slovenaca te očuvanja njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta u ovoj zemlji. Osim toga cilj izložbe je da upozori na nužnost šire samorefleksije matice (Slovenije) prema diaspori kao integralnom dijelu slovenskog naroda.

Izložba je zasnovana na 24 djela, u dva jezika, slovenskom i bosansko-hrvatsko-srpskom jeziku.

Do sada ju je u Cankarevom domu u Ljubljani, Historijskom muzeju u Sarajevu, Banskom dvoru u Banjaluci i Kaknju vidjelo oko 6.500 posjetilaca. Poslije Tuzle izložba će biti postavljena u Državnom zboru (parlamentu) Republike Slovenije i Slovenskom domu u Zagrebu.  

 


 

Tuzla, 09.06.2010.

“Otvorena vrata Arhiva”

Povodom obilježavanja 09. juna, Međunarodnog dana arhiva, Arhiv Tuzlanskoga kantona je organizovao druženje pod nazivom “Otvorena vrata Arhiva” za sve poštovaoce arhiva i arhivske djelatnosti, a u cilju boljeg upoznavanja javnosti sa značajem i ulogom arhivske građe kao historijsko-kulturnog i dokaznog blaga.

Druženje je održano u srijedu, 09. juna 2010. godine, u 11 sati u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona.

Realizovan je slijedeći program:

·  press konferencija za novinare,

·  uvodno izlaganje,

·  predstavljanje Arhiva Tuzlanskoga kantona,

·  dodjela zahvalnica saradnicima i korisnicima Arhiva Tuzlanskoga kantona,

·  predstavljanje izdavačke djelatnosti Arhiva i prodaja izdanja po promotivnoj cijeni,

·  razgledanje izložbi „Kulturno naslijeđe arhiva“ i „Fotografijom protiv zaborava“,

·  druženje uz koktel.

Arhiva vijesti iz 2009. godine

21.12.2009. godine

Izložba: “55 GODINA RADA I STVARANJA ARHIVA TUZLANSKOG KANTONA (1954.-2009.)”

 U organizaciji Arhiva Tuzlanskog kantona dana 21.12.2009. godine u galeriji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, u povodu obilježavanja 55. godišnjice rada Arhiva Tuzla, otvorena je izložba “55 godina rada i stvaranja Arhiva Tuzlanskog kantona (1954.-2009.)”. Autori izložbe su stručni zaposlenici Arhiva Tuzlanskog kantona: Ešefa Begović, Nermana Hodžić, Hatidža Fetahagić, Saneta Adrović, Selma Isić i Esaf Lević, dok je katalog priredio doc. dr. Izet Šabotić, a tehnički pripremio Esaf Lević, arhivista.

O razvojnom putu Arhiva u proteklih 55 godina na otvaranju izložbe govorili su direktor Arhiva doc. dr. Izet Šabotić, i Zlatko Dukić, pomoćnik ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Tuzlanskog kantona. Izložbu su predstavili i o istoj govorili Ešefa Begović, jedan od autora izložbe, i prof. dr. Azem Kožar, dugogodišnji direktor Arhiva, dok je čast da otvori izložbu pripala Nizari Mušović-Tadić, arhivistici i dugogodišnjoj zaposlenici Arhiva, a sada umirovljenici.

Izložba je pobudila veliki interes kako posjetitelja i šire kulturne javnosti, tako i medija.


 

NACIONALNI SPOMENIK: FONDOVI I ZBIRKE ARHIVA TUZLANSKOG KANTONA

 Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na 47. sjednici, održanoj od 01. do 04. decembra 2009. godine u Sarajevu, donijela je Odluku o proglašenju Fondova i zbirki Arhiva Tuzlanskog kantona nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Prema odredbama Zakona o provođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene prema Aneksu 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini („Službene novine FBiH“, br. 2/02, 27/02, 6/04 i 51/07), nacionalni spomenici uživaju najviši stepen zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine, a za implementaciju odluka Komisije odgovorni su federalni organi vlasti, a prije svega Federacija BiH i Federalno ministarstvo prostornog uređenja (nepokretna dobra). Ukoliko se odlukom proglašava pokretno dobro, za njeno provođenje nadležno je Federalno ministarstvo kulture i sporta, u skladu sa zakonom kojim se reguliše nadležnost federalnih organa uprave.

Shodno Aneksu 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i odredbama navedenog zakona, nadležni organi Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, gradske i općinske službe, te sva druga pravna i fizička lica dužni su da se suzdrže od preduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu oštetiti nacionalni spomenik ili dovesti u pitanje njegovu zaštitu i rehabilitaciju.


20. novembar 2009. godine

OKRUGLI STO : FOTOGRAFSKA GRAĐA –HISTORIOGRAFSKA I UMJETNIČKA VRIJEDNOST

U povodu obilježavanja 170.-te godišnjice pojave fotografije i obilježavanja 55.-te godišnjice postojanja i rada Arhiva Tuzlanskog kantona, danas je održan Okrugli sto, u organizaciji Arhiva Tuzlanskog kantona i Društva arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona, pod nazivom “Fotografska građa – historiografska i umjetnička vrijednost”. Obrađene su slijedeće teme:

1. Ozren Božinović, Osnovne vrijednosti i značaj fotografije;

2. Omer Zulić, DAZ TK Tuzla, Zaštita fotografske građe u nastajanju i njena historiografska vrijednost;

3. Saneta Adrović, Arhiv TK Tuzla, Fotografska zbirka u Arhivu Tuzlanskog kantona;

4. Hatidža Fetahagić, Arhiv TK Tuzla, Fizička i tehničko-tehnološka zaštita fotografija u Arhivu Tuzlanskog kantona;

5. Faruk Ibrahimović, Umjetnička vrijednost fotografije;

 U diskusiji, koja je uslijedila nakon izlaganja, aktivno su učestvovali dr. sc. Azem Kožar, g. Hasib Džindo, g. Risto Miličević, g. Rusmir Djedović, kao i drugi gosti Okruglog stola.

Nakon toga, upriličeno je razgledanje izložbe “Fotografijom protiv zaborava”.


 

DIGITALIZACIJA U ARHIVU TUZLANSKOG KANTONA

Arhiv Tuzlanskog kantona je, u skladu sa novim društvenim potrebama i praksom razvijenih arhivskih službi Evropske unije i svijeta, pristupio procesu hibridnog arhiviranja kulturno-historijskog naslijeđa kojeg čuva u svojim depoima. Ovaj projekat započet je 2008., a nastavljen i 2009. godine.

U prvoj fazi realizacije ovog projekta, koja je završena 2008. godine, procesu hibridnog arhiviranja podvrgnute su Orijentalna zbirka Arhiva Tuzlanskog kantona (1578-1936) i dio zbirke Radnički pokret i narodnooslobodilačka borba u sjeveroistočnoj Bosni (1920-1945).

U toku mjeseca marta 2009. godine, pristupilo se drugoj fazi realizacije istog projekta. U skladu sa iskazanim potrebama institucije i zahtjevima, prije svega, istraživača i naučnih radnika, odlučeno je da se nastavi sa digitalizacijom zbirke Radnički pokret i narodnooslobodilačka borba u sjeveroistočnoj Bosni (1920-1945).

Pored ovog, urađena je digitalizacija zbirke Front slobode, koja sadrži oko 12.000 fotografija, iz perioda 1943.-2003. godine, nastale na području Tuzle i sjeveroistočne Bosne.

Cjelokupna dokumentacija i građa je i mikrofilmovana, što će u svakom slučaju olakšati njenu upotrebu, a originale sačuvati od oštećenja.


Savjetovanje arhivskih radnika Bosne i Hercegovine

 U povodu obilježavanja 55. godišnjice rada Arhiva Tuzlanskog kantona, te obilježavanja Međunarodnog arhivskog dana u organizaciji Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine, JU Arhiv Tuzlanskog kantona i Društva arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona u dane 07., 08. i 09. maja 2009. godine, održano je Savjetovanje arhivskih radnika Bosne i Hercegovine.

Riječ je o naučno-stručnom međunarodnom skupu na kojem je podneseno 30 saopštenja o problematici koja je veoma aktuelna za oblast arhivistike i historiografije. Saopštenja su fokusirana na dvije tematske cjeline:

Arhivska građa o Bosni i Hercegovini van njenih granica; i

Uticaj tranzicije na stanje i zaštitu arhivske građe u Bosni i Hercegovini.

Učesnici ovog skupa su eminentni historičari i arhivisti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije,  Mađarske, Srbije i Turske.

U sklopu Savjetovanja  realizovani su i drugi programski sadržaji, kao što je: promocija publikacije ”Defteri Bijeljinskog kadiluka“ u izdanju Arhiva Tuzlanskog kantona.

Na Savjetovanju je izvršena prezentacija arhivske i informatičke opreme više poznatih kompanija iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, te prezentacija programa mikrofilmovanja i digitalizacije arhivske građe.

Ovaj skup je korak više u odnosu na dosadašnje skupove, ali i korak bliže  aktuelnoj evropskoj i svjetskoj historiografskoj i arhivskoj zbilji.


 

MEĐUNARODNO PRIZNANJE ARHIVU TUZLANSKOG KANTONA

I DR. SCI. IZETU ŠABOTIĆU, DIREKTORU ARHIVA TK TUZLA

U Radencima, Republika Slovenija, od 25. do 27. marta 2009. godine, održano je 30., jubilarno, savjetovanje pod nazivom „Tehnični in vsebinski problemi klasičnega in elektronskega arhiviranja“, u organizaciji Pokrajinskog arhiva Maribor. Savjetovanju su prisustvovali eminentni stručni radnici iz zemalja regiona, Evrope i drugih dijelova svijeta.

Na skupu su aktivno učešće uzeli i arhivisti Bosne i Hercegovine, a ispred Arhiva Tuzlanskog kantona skupu su prisustvovali i stručne radove prezentovali dr. sci. Izet Šabotić, direktor Arhiva Tuzlanskog kantona, i arhivisti Omer Zulić i Selma Isić.

Povodom jubileja Pokrajinski arhiv Maribor dodijelio je i značajna priznanja – povelje istaknutim arhivskim institucijama i pojedincima. Arhivske institucije i pojedinci iz Bosne i Hercegovine koji su dobili povelje su:

Arhiv Tuzlanskog kantona;

dr. sci. Izet Šabotić, direktor Arhiva Tuzlanskog kantona; i

prof. dr. Azem Kožar, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.


Izložba: HOLOKAUST, GENOCID…

Genocid nad narodom Srebrenice predstavlja kulminaciju golgote koju je prošla Bosna i Hercegovina u agresiji učinjenoj u vremenu od 1992. do 1995. godine. Nigdje kao u Srebrenici nije tako javno, perfidno, brutalno, na očigled vojnika UN-a i svjetskih medija izvršen genocid kao što je izvršen nad Bošnjacima u julu 1995. godine. Za samo nekoliko dana ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka, prije svega muškaraca i dječaka te deportovano skoro 25.000 žena, djece i starijih. Ljudi su ubijani nakon strahovitih tortura, ponižavanja i zlostavljanja, a samo zato što su bili drugačijeg imena, vjerskog i nacionalnog individualiteta.

Evropski parlament je 15. januara 2009. godine, na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, donio Rezoluciju o Srebrenici kojom poziva države članice EU i države zapadnog Balkana da 11. juli obilježe kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

U ime zajedničkog života na ovim prostorima, razumijevanja i zajedničkih sudbina, a u cilju podsjećanja na holokaust i genocid, ova izložba je podsjećanje na dvije najveće tragedije u proteklom stoljeću, opomena svima da se zlo ne zaboravi i ne ponovi i ima za cilj da podsjeti na sve nesreće koje su ljudi prouzrokovali, ubijajući druge i drugačije, zbog boje kože, vjere ili političkog opredjeljenja.

 

Organizatori izložbe: JU Historijski arhiv Sarajevo, JU Arhiv Tuzlanskog kantona

Autori: Ešefa Begović, Milena Gašić, Sejdalija Gušić, Dr. Izet Šabotić

Mjesto i vrijeme održavanja: Sarajevo, Brusa bezistan, 10. – 20. jula 2009. godine

Izložbu je otvorio direktor Historijskog arhiva Sarajevo g-din. Sejdalija Gušić.


Arhiva vijesti iz 2008. godine

 


 

OBILJEŽAVANJE 12. DECEMBRA

Povodom obilježavanja 12. decembra, Dana arhiva Bosne i Hercegovine i arhivske službe Bosne i Hercegovine, Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona otvorili su Izložbu i organizovali Okrugli sto na temu “Zaštita industrijske baštine”.

Učesnici Okruglog stola bili su: dr. Izet Šabotić, doc. dr. Senaid Hadžić, Vesna Isabegović, Benjamin Bajraktarević, dr. Omer Hamzić, mr. Suad Buljugić, Omer Zulić i Mirsad Bakalović.

Izložba i Okrugli sto su opravdali očekivanja, a privukli su, ne samo kulturnu, nego i širu javnost.


16.-23.11.2008. godine – U Trstu je održana “IIAS AUTUMN ARCHIVAL SCHOOL 2008”, koju je organizovao Međunarodni institut za arhivske znanosti Trst – Maribor. U radu škole učestvovala su četiri arhivista iz Bosne i Hercegovine, a među njima i arhivista Arhiva Tuzlanskog kantona Selma Isić, prof.


15.11.2008. godine – U Dubrovniku je održana promocija knjige “Dubrovačka Republika u spisima bosanskih i hercegovačkih namjesnika”, kojoj su prisustvovali i članovi Arhivističkog udruženja Federacije BiH.

Istovremeno je izvršena i stručna posjeta Državnom arhivu u Dubrovniku.


08.07.2008. – Izložba i Okrugli sto:

„SREBRENICA – DA SE NE ZABORAVI“

 Dana 08. jula 2008. godine u Galerijskom prostoru Bosanskog kulturnog centra u Tuzli otvorena je izložba „Srebrenica – da se ne zaboravi“. Autori izložbe su Ešefa Begović, prof. i dr. sci. Izet Šabotić.

Po otvaranju izložbe održan je i Okrugli sto na kojem su učešće uzeli:

– Murat Hurtić, Ekspertni tim Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine;

– Rejha Avdić, Udruženje građana „Žene Srebrenice“;

– Jasna Hadžiselimović, BZK „Preporod“ Općinsko društvo Tuzla; i

– Dr. sci. Izet Šabotić, JU Arhiv Tuzlanskog kantona.

Na ovaj način Arhiv Tuzlanskog kantona se uključio u obilježavanje 11. jula – dana izvršenja genocida nad Bošnjacima Srebrenice i Podrinja.