IZLOŽBE ARHIVA TUZLANSKOG KANTONA

Među najznačajnijim izložbama, koje su stručnjaci Arhiva pripremili samostalno ili u saradnji sa kolegama iz drugih arhiva ili drugih institucija, spadaju:

Izložbe Arhiva u Tuzli

 1. Izložba 50 godina Partije i SKOJ-a, postavljena 1969. godine.
 2. Izložba Tuzla nekad i sad, otvorena  1979. godine u povodu 25. godišnjice rada Arhiva u Tuzli.
 3. Izložba Radnički pokret u Tuzli, postavljena decembra 1979. godine u Domu kulture u  Lukavcu.
 4. Izložba Kroz arhivske fondove i zbirke (autori: A. Kožar, E. Begović, N. Mušović-Tadić) otvorena je 12. decembra 1984. godine u prostorijama Narodnog pozorišta u Tuzli, na Dan arhivske službe BiH, a u povodu obilježavanja 30 godina rada Arhiva. Postavljena je u sve  općinske centre na području  regije sjeveroistočne Bosne, te u neke registrature.
 5. Izložba Izbori za Ustavotvornu skupštinu DFJ na području Okruga tuzlanskog 11. 11. 1945. godina (autori: A. Kožar i P. Arsić) otvorena na godišnjicu održavanja izbora 11. novembra 1985. u prostorijama Doma JNA u Tuzli,  u povodu 40 godina od provođenja prvih izbora nankon završetka Drugog svjetskog rata. Nakon 15 dana postavljena je u obližnje općinske centre (Lukavac, Srebrenik, Gračanica, Brčko, Živinice i dr., uglavnom u domove kulture).
 6. Izložba Svjedočanstva prošlosti (autori: A. Kožar, N. Mušović-Tadić, P. Arsić) otvorena  16. oktobra 1986. godine u prostorijama RKUD “Mitar Trifunović Učo” u Tuzli. Postavljena je u više mjesta sjeveroistočne Bosne.
 7.  Izložba Tito u sjeveroistočnoj Bosni (autori: A. Kožar, P. Arsić), pripremljena i postavljena u povodu 50-te godišnjice dolaska J. B. Tita na čelo KPJ, otvorena  18. juna 1987. godine u Hotelu “Tuzla” u Tuzli, a potom je postavljena u više općinskih centara sjeveroistočne Bosne i u više registratura.
 8. Izložba Blago Arhiva Tuzla (autori: A. Kožar, P. Arsić) otvorena  7. novembra 1988. godine u Domu JNA u Tuzli. Poslije deset dana postavljena je u Domu kulture u Lukavcu, a potom je obišla mnoge općinske centre i registrature na području regije. Nešto izmijenjena i dopunjena, ova izložba je prezentovana posjetiocima u vrijeme obilježavanja 35 godina Arhiva u Tuzli, jula 1989. godine.
 9. Izložba Ratna 1992. na Tuzlanskom okrugu  (autor: A. Kožar) otvorena  8. januara 1993. godine u prostorijama objekta Arhiva. Potom je postavljena u domovima kulture u Srebreniku, Gračanici i Lukavcu. Osim građanstva, organizirano su je posjetili učenici i vojnici.
 10. Izložba Ratna 1992/1993. na Tuzlanskom okrugu (autor: A. Kožar) otvorena  2. februara  1994. godine u prostorijama Arhiv u Tuzli. Potom je postavljena za građanstvo u domovima kulture u Gračanici i Srebreniku.
 11. Izložba Kulturno blago Arhiva Tuzla (autori: A. Kožar i E. Begović) priređena je u povodu 40 godina postojanja i rada Arhiva. Otvorena  12. decembra 1994. godine, na Dan arhivske službe Bosne i Hercegovine i Arhiva Tuzla, u prostorijama Arhiva. Postavljena je u domovima kulture u Srebreniku, Živinicama i Banovićima.
 12. Izložba Sjeveroistočna Bosna u ratnom vihoru (l992–1995), (autori: A. Kožar, E. Begović),  otvorena je januara 1996. godine. U toku navedene godine dislocirana u više općinskih centara na području Tuzlansko-podrinjskog kantona. Izložba je u toku 1997. godine dopunjena i potom postavljena u više općinskih centara Tuzlanskog kantona.
 13.   Izložba 45 godina rada Arhiva Tuzla (1954–1999) (autori: A. Kožar, E. Begović), otvorena je u prostorijama Arhiva 23. decembra 1999. godine. Izmještena je u više općinskih centara.
 14. Izložba Šire tuzlansko područje na starim fotografija (autori: I. Šabotić, H. Fetahagić i S.  Adrović) otvorena 18. novembra 2004. godine u prostorijama objekta Arhiva u  Tuzli, izazvala je veliko interesovanje građana.
 15. Izložba Pedeset godina Arhiva u Tuzli (1954–2004) (autori: I. Šabotić, E. Begović, H. Fetahagić, S. Adrović) pripremljena je i postavljena u povodu obilježavanja pedeset godina postojanja i rada Arhiva. Izložba je otvorena u Hotelu „Tuzla“ 23. decembra 2004. godine, a u vrijeme održavanja svečane akademije posvećene ovom jubileju.
 16. Izložba Srebrenica – genocid koji  nije spriječen (autori: I. Šabotić, E. Begović) otvorena  za javnost 2006. godine u povodu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Postavljana je u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine i inostranstva.
 17. Izložba Dvadeset godina Arhivske prakse u Tuzli (autora Ešefe Begović), otvorena  u Hotelu „Tuzla“ 18. oktobra 2007. godine, u sklopu održavanja 20. međunarodnog savjetovanja „Arhivska praksa 2007“.
 18. Izložba Orijentalna zbirka Arhiva Tuzla – Izbor iz dokumenata (autor: N. Hodžić) otvorena je decembra 2007. godine u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli.
 19. Izložba Srebrenica – da se ne zaboravi (autori: I. Šabotić, E. Begović) otvorena je za javnost  2008. godine u povodu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Postavljen je u mnogim gradovina  Bosne i Hercegovine i inostranstva.
 1.   Izložba Dokazi kontinuiteta bosanske opstojnosti, otvorena je za javnost 26. februara 2009. godine, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
 2. Izložba Industrijsko naslijeđe – treba li nam? (autori: S. Adrović, O. Zulić, S. Isić) postavljena  povodom obilježavanja 12. decembra, Dana arhivske službe Bosne i Hercegovine, u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona 11. decembra 2008. godine
 3. Izložba Fotografijom protiv zaborava (autori: I. Šabotić, S. Adrović, H. Fetahagić) otvorena je u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona 1. jula 2009. godine,  povodom obilježavanja 55. godišnjice postojanja i rada Arhiva Tuzlanskog kantona. Postavljena takođe u R. Hrvatskoj (Osijek i Beli Manstir)
 4. Izložba 55 godina rada i stvaranja Arhiva Tuzlanskog kantona (1954–2009.) (autori: E. Begović, N. Hodžić, H. Fetahagić, S. Adrović, S. Isić i E. Lević),  otvorena je 21. decembra u BKC-u Tuzla. Ova izložba je postala stalna postavka u holu Arhiva Tuzlaskog kantona.
 5. Izložba Nuraga Softić – Put umjetnika (autor: N. Softić) postavljena  u Arhivu Tuzlanskog kantona 15. februara 2011. godine, a povodom obilježavanja 60-godišnjeg uspješnog bavljenja fotografijom Nurage Softića. Organizatori izložbe su: JU Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona Tuzla.
 6. Izložba Pozdrav iz Donje Tuzle (autor: A. Mahić), postavljena u Arhivu Tuzlanskog kantona 8. 12. 2011. godine, povodom obilježavanja Dana arhiva i arhivske službe u Bosni i Hercegovini. Organizatori izložbe su: JU Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona Tuzla.
 7. Izložba Kapija 25. 5. 1995.  (autori: E. Lević, H. Fetahagić), otvorena je 24. maja 2011. godine, u sklopu obilježavanja 16. godišnjice sjećanja na žrtve zločina počinjenog na Kapiji 25. maja 1995. godine.
 8. Izložba Kontinuitet opstojnosti Bosne i Hercegovine u arhivskim dokumentima, otvorena u Brčkom , 3. maja 2012. godine.
 9. Izložba Grbovi i karte o kontinuitetu bosanskohercegovačke državnosti i opstojnosti, otvarana  više puta povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine u mnogim gradovina na području Tuzlanskog kantona i  Bosne i Hercegovine.
 10. Izložba Prvi svjetski rat u fotografijama i dokumentima Arhiva Tuzlanskog kantona.(autori: I. Šabotić,   O. Zulić, S. Adrović, H. Fetahagić, N. Brbutović, A. Mahić  i  A. Tinjić), otvorena   1. jula 2014. godine u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona, posvećena je stotoj godišnjici od početka Prvog svjeskog rata. Postavljena je i u Tešnju 22. decembra 2014. godine.
 11. Izložba Bogatstvo Arhiva Tuzlanskog  kantona – nacionalno blago Bosne i Hercegovine (autori: S. Isić, E. Begović,  S. Adrović i A. Tinjić), otvorena  11. decembra 2014. godine, povodom obilježavanja Dana arhiva i arhivske službe u Bosni i Hercegovini. Izložba je postavljena i u  Narodnom pozorištu Tuzla 18. aprila 2015. godine, u sklopu manifestacije obilježavanja Međunarodnog dana  spomenika i spomeničkih cjelina. Postavljena je i u Kalesiji u 22.maju 2015. godine, povodom obilježavanja Dana Opoćine Kalesija 23. maja 2015. godine.
 12. Izložba Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu kroz historijske izvore Arhiva Tuzlanskog kantona otvorena  12. maja 2015. godine u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona (autori: O. Zulić, E. Begović, H. Fetahagić i A. Tinjić), povodom obilježavanja sedamdesete godišnjice pobjede nad fašizmom.
 13. Izložba Kulturno – obrazovna aktivnost Arhiva Tuzlanskog kantona, (autor: O. Zulić, S. Adrović. S. Isić. N. Brbutović i  A. Tinjić), otvorena je 1. jula 2015.  godine  u povodu  61. godišnjice  postojanja Arhiva Tuzlanskog kantona.
 14. Izložba Stare čaršije u Bosni i Hercegovini (pripremile: S. Adrović, I. Selma), postavljena  29. februara 2016. godine u povodu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
 15.  Izložba Orijentalna zbirka Arhiva Tuzlanskog kantona – izbor dokumenata (autori: N. Hodžić, S. Isić, E. Begović i A. Tinjić.), otvorena  1. jula 2016. godine u povodu obilježavanja 62 godine postojanja i rada Arhiva u Tuzli.

 

Izložbe Arhiva u Tuzli pripremljene i realizovane u saradnji sa drugim institucijama (domaćim i inostranim)

 1. Izložba Dokument kao istorijski izvor (autori: A. Kožar, P. Arsić) pripremljena je u saradnji sa stručnim radnicima Arhiva “Srem” iz Sremske Mitrovice, kao rezultat međuarhivske saradnje dvaju susjednih regionalnih arhiva. Otvorena je 8. maja 1989. godine u Domu JNA u Tuzli, u prisustvu radnika oba arhivska kolektiva. Nakon sedam dana izložba je dislocirana u druge sredine na prostoru sjeveroistočne Bosne. U jesen 1989. godine postavljena je i u Arhivu u Sremskoj Mitrovici.
 2. Izložba Jevreji u Bosni i Hercegovini: legenda-tradicija-život, pripremljena u saradnji između Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, Arhiva Bosne i Hercegovine, Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine i Historijskog arhiva Tuzla i Ministarstvo za prosvjetu, nauku, kulturu i sport BiH. Izložba je otvorena 22. oktobra 1997. godine u Tuzli (Dom Armije).
 3. Izložba Tuzla kroz vijekove (autori: I. Šabotić, E. Begović, V. Isabegović, S. Selimović, H. Turbić) otvorena je 3. jula 2003. u Muzeju istočne Bosne u Tuzli, a u okviru manifestacije “Ljeto u Tuzli”. Zbog svojih arhivsko-muzejskih osobenosti, posjećena je od strane velikog broja posjetilaca.
 4. Izložba Razvoj poštanskog saobraćaja u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na šire Tuzlansko područje (autori: I. Šabotić, S. Gušić, E. Begović, S. Sarić, O. Bajić), pripremljena od strane radnika iz Istorijskog arhiva  u Sarajevu i JU Arhiv Tuzlanskog kantona. Otvorena je 19. septembra 2005. godine u BKC-u u Tuzli u okviru programske manifestacije Dani Evropskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini.
 5. Izložba Holokaust, genocid… (autori I. Šabotić, E. Begović, S. Gušić i M. Gašić), koju su pripremili Arhiv Tuzlanskog kantona i Istorijski Arhiv Sarajevo, otvorena je 7. jula 2010. godine u izložbenom paviljonu Zgodovinskog arhiva Celje povodom obilježavanja 11. jula – Evropskog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.
 6. Izložba ..(autori: E. Begović, I. Šabotić), otvorena je 28. oktobra 2010. godine u Ptuju. U sklopu ove izložbe Zgodovinski arhiv Ptuj je priredio tri panoa o genocidu u Srebrenici. Autori tog dijela izložbe su: K. Zupančić i I. Fras.
 7. Izložba Husinska buna 1920–2010. (autori: S. Adrović, H. Fetahagić, E. Lević, N. Perić), rađena je u saradnji sa Muzejom istočne Bosne Tuzla, a otvorena je 21. decembra 2010. godine u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, povodom obilježavanja devedesetogodišnjice Husinske bune.
 8. Izložba Pramotivi poetskog realizma, otvorena je 21. decembra 2011. godine u Arhivu Tuzlanskog kantona povodom obilježavanja 106. godišnjice od rođenja istaknutog tuzlanskog umjetnika Franje Ledera. Organizatori izložbe su: Likovno udruženje»Franjo Leder» Tuzla, JU Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona.
 9. Izložba radova članova Likovnog udruženja «Franjo Leder» Tuzla, otvorena je 18. decembra 2012. godine u Arhivu Tulanskog kantona povodom obilježavanja godišnjice rođenja Franje Ledera. Organizatori izložbe su: likovno udruženje»Franjo Leder» Tuzla, JU Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona.
 10. Izložba slika sa likovne kolonije «Vršani 2013», postavljena je u Arhivu Tuzlanskog kantona 4. aprila 2014. godine, povodom obilježavanja 6. aprila međunarodnog priznanja  nezavisnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine. Organizatori izložbe su: UG «Vršani», JU Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona.
 11. Izložba Izgubljeno u holokaustu: jevrejski komšiluk u Bosni i Hercegovini (autori: Hasanhodžić i R. Rustemović), otvorena 27. januara 2016. godine u ateljeu «Ismet Mujezinović», povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Organizatori izložbe su: Akademija nauka Republike Austrije, JU Arhiv Tuzlanskog kantona, Jevrejska opština Tuzla i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona.
 12. Izložba Vršanin i prijetelji, otvorena je 29. januara 2016. godine u KŠC «Sveti Franjo» u Tuzli, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Organizatori izložbe su: UG «Vršani», JU Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona i KŠC « SV. Franjo» Tuzla.
 13. Izložba Naša Bosna, otvorena je 6. aprila 2016. godine, u Arhivu Tuzlanskog kantona, povodom obilježavanja aprila, međunarodnog priznanja  nezavisnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine. Organizatori izložbe su: Udruženje Kreativna radionica «Leptir», JU Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona.
 14. Izložba Bosnoljublje (autora: H. Jahića), otvorena je 9. juna 2016. godine, povodom Obilježavanja Međunarodnog dana arhiva u Arhivu Tuzlanskog Organizatori izložbe su: JU Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenka Tuzlanskog kantona.

 

III. Izložbe koje su pripremljene u drugim arhivima i institucijama, a postavljene u Tuzli uz  pomoć Arhiva  u  Tuzli  (gostujuće izložbe)

 

 1. Izložba Bosna i Hercegovina na geografskim kartama (autori iz Arhiva Unsko-sanskog kantona) postavljena je u Domu Armije u Tuzli 15. aprila 2003. godine.
 2. Izložba Projekti (skice i planovi) sakralnih objekata u fondovima Arhiva Bosne i Hercegovine 1878–1918. (autori zaposlenici Arhiva BiH), postavljena je 21. septembra 2005. godine u BKC-u Tuzla, a  povodom manifestacije Dani evropskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini.
 3. Izložba Mogu li se još spasiti? Konzervacija i restauracija pisanog blaga (grupa autora iz Zemaljskog arhiva Štajerske u Gracu), postavljena je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli 27. juna 2006. godine  u organizaciji Arhiva Tuzlanskog kantona, Istorijskog arhiva u  Sarajevu i Zemaljskog arhiva Štajerske iz Graca.
 4. Izložba Dokumenti na udaru ratnog uništenja za vrijeme agresije na Hrvatsku od 1991.godine, postavljena je u saradnji sa Državnim arhivom u Osijeku, u Katoličkom školskom centru “Sveti Franjo” u Tuzli, 10. marta 2007. godine.
 5. Izložba Ka obnovi potisnutog identiteta: Slovenci u Bosni i Hercegovini 1530–2010. (autor: Stanislav Koblar), postavljena je u Arhivu Tuzlanskoga kantona 14. juna 2010. godine.
 6. Izložba Culture Matters, u organizaciji Ambasade Republike Austrije u Bosni i Hercegovini i Arhiva Tuzlanskog kantona, uz podršku Narodne i univerzitetske biblioteke i odjel Austrijske biblioteke u Tuzli, otvorena je u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona 26. jula 2010. godine. Na izložbi je prikazano 18 spomenika kulture sa područja jugoistočne Evrope, koje je UNESCO proglasio svjetskom baštinom.
 7. Izložba Neorenesansna arhitektura Budimpešte (autori: Tamas Csaki i Violette Hidvegi) iz Arhiva grada Budipešte (Mađarska),  otvorena 26. septembra 2012. godine u Hotelu „Tuzla“ u Tuzli.
 8. Izložba Naši korijeni (autor: R. Čehajić), postavljena u Arhivu Tuzlanskog kantona 11. decembra 2012. godine, povodom obilježavanja Dana arhiva i arhivske službe u Bosni i Hercegovini.
 9. Izložba U slavu nezavisnosti ljepote, (autor: F. Jahić) postavljena u Arhivu Tuzlanskog kantona 27. februara 2013. godine povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hrcegovine.
 10. Izložba Stare džamije u Bosni i Hercegovini (autor: A. Mahić), otvorena u Arhivu Tuzlanskog kantona 13. septembra 2013. godine.
 11. Izložba Rijeke koje povezuju – Dunav, Drava i Sava na starim razglednicama iz fundusa Državnog arhiva u Osjeku (autori: D.Kušan, E. Žilić Vincetić), otvorena je 25. septembra u 2013. godine, u galerijskom prostoru Hotela „Tuzla“ u Tuzli.
 12. Izložba Posljednji dani Zuhdije Selimovića (autor: F. Jahić), otvorena u Arhivu Tuzlanskog kantona  29. novenbra 2013. godine.
 13. Izložba Šetnja Zagrebom dokonog purgera (autorice: I. Prgin), otvorena 24. septembra 2014. godine u galerijskom prostoru Hotela „Tuzla“ u Tuzli.
 14. Izložba Pečati sa bujuruldija bosanskih i hercegovačkih namjesnika (autori: S. Gušić, V.Miović, A. Mušinović), otvorena je 30. septembra 2015. godine u galerijskom prostoru Hotela „Tuzla“ u Tuzli.
 15. Izložba Državnog arhiva u Osjeku Ostavština Josipa Juraja Strossmayera (autor: M.Rončević), otvorena u Katoličkom školskom centru „SV. Franjo“ 30. oktobra 2015. godine.
 16. Izložba Državnog Arhiva u Zagrebu Ostavine (autorice: M. Gulić), otvorena u Arhivu Tuzlanskog kantona 19. maja 2016. godine.