Arhiva novosti za 2011. godinu

15. 07. 2011. godine

Preuzeta arhivska građa o životu i djelu Derviša Sušića

U zgradi Općine Tuzla održana je primopredaja arhivske građe koja svjedoči o životu i djelu istaknutog tuzlanskog književnika Derviša Sušića. Porodica Derviša Sušića je ovu vrijednu dokumentaciju predala Općini Tuzla, koja je istu na čuvanje dala Arhivu Tuzlanskog kantona.

Primopredaji su prisustvovali uposlenici Arhiva: dr. sc. Izet Šabotić, Ešefa Begović i Esaf Lević. Direktor Arhiva, Izet Šabotić, zahvalio se porodici Sušić i načelniku Jasminu Imamoviću što su ovu vrijednu arhivsku građu povjerili Arhivu Tuzlanskog kantona.

Uz dokumente, fotografije, rukopise i jednu od Sušićevih pisaćih mašina predane su i brojne nagrade koje je stekao, te neki lični predmeti. Sve navedeno će činiti dio arhivske zbirke koja će biti formirana u Arhivu, i nositi će ime književnika.

Arhiv Tuzlanskog kantona, Općina Tuzla, i Dom mladih Tuzla će ovu dokumentaciju iskoristiti i za stalnu postavku „Derviš Sušić“ u Domu književnosti Tuzla.


 

7. 07. 2011. godine

Izložbe Arhiva Tuzlanskog kantona u Mostaru i Srebreniku – „Srebrenica – da se ne zaboravi“

U Centru za kulturu u Mostaru 7 jula je, povodom obilježavanja 16. godišnjice genocida u Srebrenici, u organizaciji Arhiva Tuzlanskog kantona, Udruženja građana „Žene Srebrenice“ i Muzeja Hercegovine Mostar, otvorena izložba pod nazivom „Srebrenica – da se ne zaboravi“. Otvaranju izložbe su prisustvovali i njeni autori, uposlenici našeg Arhiva Izet Šabotić i Ešefa Begović, te Omer Zulić.

Direktor Arhiva Izet Šabotić istakao je kako slike koje su nastale u proteklom periodu mogu biti opomena da se zlo kakvo je počinjeno u i oko Srebrenice nikada ne ponovi, a izložba je postavljena na 7 dana.

Na isti vremenski period postavljena je (8. jula) izložba u Srebreniku, takođe kao dio obilježavanja genocida u Srebrenici. Uz Arhiv TK, organizator je BZK “Preporod” Srebrenik. Izložba je popraćena okruglim stolom, te promocijom knjige “Putevi spasa” autora Fadila Duranovića iz Srebrenika.

 


 

10. 6. 2011. godine

“Otvorena vrata arhiva” u povodu Međunarodnog dana arhiva

U petak, 10.06.2011 godine sa početkom u 11 sati u Arhivu Tuzlanskog kantona obilježen je Međunarodni dan arhiva (9. juni).

Između ostalog, gostima je predstavljen rad Arhiva Tuzlanskog kantona, izdanja, publikacije, urađene izložbe i slično. O navedenom su prisutnima kratko izlaganje dali zaposlenici Arhiva TK: Omer Zulić, Selma Isić i Ešefa Begović. U holu su izloženi predmeti koji se svakodnevno koriste u Arhivu, kao i dio izdanja i arhivske građe, a prikazan je i prigodan film o radu Arhiva TK (urađen povodom 50. godina naše ustanove).

Fotografije “Otvorena vrata arhiva”


 

31. 5. 2011. godine

Završena ICARUS radionica “Informatizacija arhiva” u Tuzli

U periodu od 30. – 31. maja 2011. godine u Tuzli je održana radionica pod nazivom “Informatizacija arhiva“.

Organizatori radionice su Arhiv Tuzlanskog kantona, ICARUS (Međunarodni centar za arhivsko istraživanje) i Hrvatski državni arhiv. Učešće je uzelo preko dvadeset arhivista iz zemlje i inozemstva, a predavači su bili stručnjaci, arhivisti i informatičari iz Hrvatske koji su predstavili rad ARHINET-a, te nekoliko ICARUS portala (Monasterium.net).

Uz izvrsne predavače, te zavidan broj učesnika, jedina mana bili su nažalost tehnički problemi koji su se znali pojaviti pri praktičnom radu, ali korist od radionice je uprkos tome neupitna. Nadamo se i daljim sličnim projektima i kvalitetnoj saradnji sa kolegama iz Hrvatskog državnog arhiva, ICARUS-a, te drugih arhiva i registratura BiH.

Fotografije sa radionice


 

27. 5. 2011. godine

Održana 4. godišnja skupština asocijacije BAM

Četvrta godišnja skupština Asocijacije BAM (Asocijacija informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa) održana je 27. maja 2011. godine u 10:30 sati u Narodnoj biblioteci Mostar (ul. Maršala Tita 182, Mostar) prema planiranom rasporedu. Na istoj su učešća uzeli i predstavnici našeg Arhiva.

Fotografije sa skupštine


 

24. 5. 2011. godine

Otvorena izložba dokumenata i fotografija o Tuzli “Kapija 25.05.1995.”

U prostorijama Arhiva TK u utorak, 24.5., otvorena je izložba dokumenata i fotografija “Kapija 25.05.1995.”, koja je nastala saradnjom Arhiva TK, Društva arhivskih zaposlenika TK i Komisije civilnih žrtava rata 1992. -1995. Općine Tuzla. Prikazana je na 17 panoa (u planu je proširenje na do 30 panoa), a za izradu izložbe korišteno je 29 dokumenata, 54 fotografije i 5 novinskih članaka.

Prisutnima su se u ime Arhiva obratili autori izložbe Esaf Lević i Hatidža Fetahagić, te direktor Arhiva dr.sc. Izet Šabotić, dok je u ime Komisije civilnih žrtava rata 1992. – 1995. govorio predsjednik iste, Hilmo Bučuk.

Izložba je dio nastojanja Arhiva i njegovih zaposlenika da obilježe 25. maj 1995. godine, kada je granatom ispaljenom sa Ozrena u 20:55 sati ubijeno 71, a ranjeno 124 građana Tuzle. Prosječna starost nastradalih je 23 godine. Novak Đukić, nekadašnji komadant Taktičke grupe Ozren Vojske RS, u junu 2009. godine osuđen je na 25 godina zatvora jer je 25. 5. 1995. naredio granatiranje civila u Tuzli.

Fotografije sa otvaranja izložbe


 

21. 5. 2011. godine

Promocija izdanja Arhiva TK, sajam knjiga u Tuzli

U subotu, 21.5.2011. godine sa početkom u 17:00 sati održana je promocija izdanja Arhiva TK kao i udruženja arhivskih radnika. Promovirani su časopisi “Arhivska praksa” (zadnji broj, br 13.) i “Glasnik arhiva i društva arhivskih radnika”. O istima su govorili Izet Šabotić, direktor Arhiva Tuzlanskog kantona i glavni urednik časopisa, te Azem Kožar, Omer Zulić i Hatidža Fetahagić. Detaljan prikaz Glasnika dala je kolegica Selma Isić.

Fotografije sa promocije


 

5. 5. 2011. godine

Skupštine Arhivističkog udruženja Federacije BiH i Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine

Dana 05.05. 2011. godine u prostorijama Muzeja Hercegovine u Mostaru održana je Skupština Arhivističkog udruženja Federacije Bosne i Hercegovine. Domaćin Skupštine je bio Arhiv Hercegovačko-neretvanskog kantona. Na Skupštini su podnijeti Izvještaji o radu Udruženja i usvojeni su dokumenti važni za rad Udruženja u narednom periodu. Istog dana održana je i Skupština Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine. U obje su učešće uzeli i predstavnici Arhiva Tuzlanskog kantona.

Fotografije skupština, Mostar


 

26. 4. 2011. godine

Održan Prvi kongres Kulturnog foruma

Prvi kongres Kulturnog foruma BiH održan je 23. aprila u Sarajevu i okupio je predstavnike kulturnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Direkcije za evropske integracije, Direkcije za ekonomsko planiranje, te agencije za statistiku BiH. Na forumu su učestovali i zaposlenici Arhiva Tuzlanskog kantona dr.sc. Izet Šabotić, direktor, te arhivisti Omer Zulić i Esaf Lević.

Na Kongresu su razmotrena pitanja evropskih integracija i obavljena rasprava o prijedlogu Akcionog plana za provedbu Strategije kulturne politike koju su izradili Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Federalno ministarstvo kulture i sporta razvijene u okviru projekta MGDF/UNDP, UNICEF-a i UNESCO-a.
Učesnici Kongresa iz svih dijelova BiH naglasili su važnost ostvarivanja Strategije kulturne politike i potpune promjene načina finansiranja kulture u BiH, značaj izgradnje nove kulturne infrastrukture i obrazovanja i iznijeli zahtjev da se na svim nivoima vlasti uspostave odgovarajući uslovi za jačanje uloge kulture u razvoju društva.
Kongres Kulturnog foruma proglasio je 23. april danom kulture i umjetnosti u BiH i pozvao sve institucije i umjetnike da učestvuju u njegovom obilježavanju.

Fotografije sa Prvog kongresa Kulturnog foruma


 

15. 4. 2011. godine

Posjeta učenika osnovnih škola Arhivu Tuzlanskog Kantona

Petnaestog aprila Arhiv su posjetili učenici OŠ “Vuk Karadžić” Bijeljina i OŠ “Centar” Tuzla. Prilikom posjete upoznali su se sa radom i značajem arhiva, posjetili čitaonicu, biblioteku, vidjeli primjerke arhivske građe i depoe. Arhiv Tuzlanskog kantona i na ovaj način ostvaruje saradnju sa školama i djeluje u obrazovnoj sferi, nastojeći mladim ljudima usaditi svijest i poštovanje spram pisanog kulturnog blaga koje ova i slične ustanove čuvaju. Prilikom posjete napravljeno je par prigodnih fotografija, koje možete pogledati ovdje.

 


 

10. 4. 2011. godine

Stručno arhivsko savjetovanje u Radencima

U Radencima je (Republika Slovenija), od 6.4 – 8.4. 2011. godine, održano tradicionalno savjetovanje “Tehnični in vsebinski problemi klasičnega in elektronskega arhiviranja”, na kojem su aktivno učestvovali predstavnici Arhiva Tuzlanskog kantona doc. dr. Izet Šabotić, Selma Isić i Omer Zulić.

Galerija slika sa savjetovanja i posjete Mariboru


 

Tuzla, 25.2. 2011.

Održan historijski čas u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U povodu obilježavanja dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine (1. mart) u Arhivu Tuzlanskog Kantona održan je tom prigodom historijski čas kome su prisustvovali, i uzeli učešća, učenici četvrtog razreda Gimnazije „Ismet Mujezinović“ iz Tuzle. Na ovaj način podsjetili smo se i obilježili sjećanje na ovaj važan datum u historiji naše države. Dio pozitivne atmosfere možete i sami provjeriti na galeriji Arhiva.

Nazad na vrh


 

Tuzla, 15.02.2011. godine

IZLOŽBA „NURAGA SOFTIĆ – PUT UMJETNIKA“

Dana 15. februara 2011. godine u prostorijama JU Arhiv Tuzlanskog kantona otvorena je izložba fotografija „NURAGA SOFTIĆ – PUT UMJETNIKA“. Razlog postavljanja iste je obilježavanje jubileja 60-godišnjeg uspješnoga bavljenja fotografijom. Posjetioci su imali priliku vidjeti jedan dio Softićevoga umjetničkog stvaralaštva i jedne velike ljubavi koju je on godinama gajio prema ovoj vrsti umjetničkoga izraza.

Nuraga Softić je iskreni prijatelj i saradnik Arhiva, koji je želio da dio sjećanja iz svoje bogate sehare pokloni brojnim ljubiteljima fotografije i njegovoga stvaralaštva. Izložbu su u znak poštovanja njegovoga djela i obilježavanja značajnoga jubileja priredili zaposlenici Arhiva Tuzlanskog kantona i Društva arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona.

U ime domaćina prisutnima se obratio doc. dr. Izet Šabotić, direktor Arhiva TK. Zatim se gostima obratio i autor izložbe gosp. Nuraga Softić. O samoj postavci izložbe govorio je kolega iz Arhiva i predsjednik DAZ-a, prof. Omer Zulić. Gosp. Robert Andrejaš, predsjednik Udruženja fotografa „Foto klub Tuzla“ je izložbu proglasio otvorenom.

Slike sa otvaranja izložbe Nurage Softića u Arhivu možete pogledati ovdje.