Čestitka za 9. juni, Međunarodni dan arhivâ

Uvažene kolegice i kolege, saradnici, korisnici usluga i prijatelji arhivâ,

Ideja o  zajedničkom obilježavanju dana arhivâ, na međunarodnom nivou potekla je ne tako davno. Naime, 2004. godine, na XV Kongresu arhivista u Beču, dogovoreno je da se 9. juni (dan osnivanja ICA-e, – Međunarodnog arhivskog vijeća) obilježava kao međunarodni dan arhiva.

Cilj obilježavanja međunarodnog dana arhivâ je višestruk. S jedne strane cilj je razvijanje i jačanje svijesti javnosti o značaju arhivske građe, kao pokretnog kulturnog naslijeđa, te o potrebi, ali i obavezi zaštite istog. S druge strane, ovo je prilika da se javnost upozna sa arhivskom građom koju arhivi posjeduju, kroz organiziranje predavanja, postavke izložbi, promociju i predstavljanje stručnih i naučnih publikacija itd.

Uzimajući u obzir trenutnu higijensko-epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, Arhiv Tuzlanskog kantona nije u mogućnosti programski upriličiti obilježavanje Međunarodnog dana arhivâ. Iz tog razloga, na web stranici Arhiva dostupni su digitalni panoi izložbe “Orijentalna zbirka”, a navedenu izložbu možete pogledati ovdje. Stoga na ovaj način svim našim kolegicama i kolegama, saradnicima, korisnicima usluga i prijateljima arhivâ, čestitamo 9. juni, Međunarodni dan arhiva.