Otvorena izložba o ostavštini Josipa Jurja Strossmayera

U katoličkom školskom centru „Sv. Franjo“ u Tuzli u petak, 30. oktobra/listopada 2015., povodom 200. obljetnice rođenja i 110. obljetnice smrti biskupa Josipa Jurja Strossmayera, upriličena je gostujuća izložba Državnog arhiva u Osijeku “Ostavština Josipa Jurja Strossmayera”, autorice Melite Rončević. Organizatori izložbe su: Arhiv TK, Društvo arhivskih zaposlenika TK, HKD “Napredak”, Matica Hrvatska, i KŠC “Sv. Franjo” u Tuzli.

Izložba je plod dugogodišnje saradnje Arhiva Tuzlanskog kantona i Državnog arhiva iz Osijeka. Izlošci prate biskupov život i djelovanje na crkvenom, političkom, kulturnom i drugim poljima. Na izložbi su predstavljeni eksponati arhivskog gradiva: raznih dokumenata, katastarskih karti, razglednica, slika, spisa, nacrta, poezije. Osim arhivskoga izloženo je i nešto muzejske građe, među kojom se ističe biskupova reverenda.

U ime organizatora prisutnima su se obratili direktor Arhiva TK Omer Zulić, predsjednik tuzlanske podružnice Napretka Nikola Čiča, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku Siniša Bjedov, predsjednica tuzlanskog ogranka Matice hrvatske Marica Petrović te autorica izložbe Melita Rončević. Izložbu su upotpunili i učenici Osnovne muzičke škole u Tuzli izvođenjem klasičnih skladbi.

Izložbu je otvorio ravnatelj Katoličkoga školskoga centra „Sv. Franjo“ u Tuzli vlč. Vlatko Rosić, koji je istaknuo kako mu je zadovoljstvo što se ovakva izložba događa upravo u KŠC-u, odgojno obrazovnoj instituciji koja na svoj način slijedi vrijednosti koje je promicao Josip Juraj Strosmayer.

Izložba će za javnost biti otvorena 15 dana, a fotografije sa otvorenja možete pogledati ovdje.