Održana Svečana akademija povodom 60. godišnjice Arhiva TK

Povodom obilježavanja 60. godišnjice uspješnog rada i postojanja Arhiva u Tuzli, Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika TK Tuzla su realizali svečanu akademiju. Svečana akademija je održana 11. decembra 2014. godine, u Kristalnoj sali hotela „Tuzla“, sa početkom u 13 sati.

IMG_5008

U prisustvu predstavnika izvršne vlasti kantona, Grada Tuzle, konzula republike Hrvatske, te arhivista iz cijele Bosne i Heregovine, Hrvatske, Slovenije, akademija je započela intonacijom himne Bosne i Hercegovine. Učenici Osnovne muzičke škole Tuzla su svojim zapaženim nastupima upotpunili svečanost. U okviru svečane akademije prisutni su imali priliku pogledati dokumentarni film o osnivanju i djelovanju Arhiva u Tuzli u proteklih 60 godina. Izvršeno je predstavljanje publikacije „Biobibliografija zaposlenika Arhiva Tuzla 1954.-2014.“, dodjela zahvalnica i priznanja istaknutim kolektivima i pojedincima, koji su u proteklom periodu podržavali rad Arhiva, na koji način su radili na afirmaciji Arhiva i arhivske djelatnosti.

IMG_5032

U okviru svečane akademije, otvorena je izložba pod nazivom „Bogatstvo Arhiva Tuzlanskog kantona-nacionalno blago Bosne i Hercegovine“. Radi se o izložbi koja se odnosi na 34 arhivska fonda i zbirke, te 173 raritetne knjige, proglašene nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Fotografije možete pogledati na našoj Facebook galeriji.