Arhiv TK u okviru nekoliko manifestacija obilježio 1. mart, Dan nezavisnosti BiH

Javna ustanova Arhiv Tuzlanskog kantona učestvovala je u nizu manifestacija i prigodnih programa kojim se obilježava ovogodišnji 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine na području Tuzlanskog kantona.

Dana 28.2.2023. godine u 11:15 sati, u prostorijama BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, upriličeno je otvaranje izložbe Arhiva TK “Grbovi i karte BiH o kontinuitetu bosanskohercegovačke državnosti i opstojnosti” kao dio programa obilježavanja ovog datuma. Prisutnima se obratio direktor Arhiva TK, mr. sc. Omer Zulić.

BZK “Preporod” Gradačac organizirala je postavku izložbe “Nacionalni spomenici sa prostora Tuzlanskog kantona”, a na izložbi su se prisutnima obratili mr. sc. Omer Zulić, direktor Arhiva TK i Mensur Smajlović, direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK. Snimak sa navedenog događaja možete pogledati ovdje.

Prigodnim sadržajima 28.2.2023. godine obilježen je i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine na Filozofskom fakultetu u Tuzli, te je održana i Svečana akademija obrazovnih institucija u povodu 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, čiji su domaćini bili Ministarstvo obrazovanja i nauke, Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona i Univerzitet u Tuzli.

Istoga dana, u 18 sati, u prostorijama BKC Tuzla organizirana je javna tribina pod nazivom „Od referenduma do Evropske unije“, na kojoj je govorio prof. dr. Ejup Ganić. Na navedenim događajima također su prisustvovali predstavnici JU Arhiv Tuzlanskog kantona.

Dana 1.3.2023. godine (srijeda) u 11:30 h, u prostorijama Bosanskog kulturnog centra TK Tuzla,upriličeno je otvaranje nove izložbe Arhiva TK pod nazivom “Referendum o nezavisnosti BiH 1992. godine u domaćoj i regionalnoj štampi”, a u okviru zajedničkog programa obilježavanja 1, marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine čiji je organizator Skupština i Vlada Tuzlanskog kantona.

Prilog RTV Tuzlanskog kantona sa obilježavanja možete pogledati ovdje