Dodijeljena zahvalnica akademiku Husrefu Tahiroviću

Dana 5. aprila 2023. godine u prostorijama JU Arhiv Tuzlanskog kantona dugogodišnjem saradniku i prijatelju ove ustanove, akademiku ANUBiH, prof. dr. Husrefu Tahiroviću, uručena je zahvalnica. Istu je uručio v.d. direktor Arhiva Tuzlanskog kantona, mr. sc. Omer Zulić.

Husref Tahirović rođen je 1943. godine u Tuzli. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Tuzli, Medicinski fakultet u Sarajevu. Apsolvirao je postdiplomski studij i odbranio doktorsku disertaciju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Njegov naučno istraživački rad fokusiran je na: periferni metabolizam hormona štitne žlijezde, jod deficitarne poremećaje, neonatalni skrining kongenitalnih endokrinoloških bolesti, dijabetes dječije dobi, kao i na druga područja pedijatrijske endokrinologije, toksikologije, nefrologije, kvaliteta života djece oboljele od hroničnih bolesti i istoriju medicine Bosne i Hercegovine. Samostalno ili sa svojim saradnicima napisao je 180 članaka u domaćim i inostranim časopisima, dvije stručne knjige, jednu naučnu monografiju, 39 zdravstveno-prosvjetnih brošura, osam poglavlja u knjigama drugih autora, 40 članaka u zbornicima stručnih i naučnih sastanaka i deset članaka u novinama. Uredio je sedam medicinskih knjiga i dao za domaće novine devet intervjua koji su se odnosili na njegov stručni i naučni rad. Veći broj njegovih stručnih i naučnih tekstova višestruko je citiran u značajnim domaćim i inostranim časopisima i knjigama. Husref Tahirović je 2005. godine osnovao časopis Pedijatrija danas / Paediatrics Today – prvi pedijatrijski časopis u Bosni i Hercegovini. Od 2017. godine časopis izlazi pod novim imenom The European Journal of Paediatrics i od tada je indeksiran u indeksnoj i citatnoj bazi Scopus. Kao glavni i odgovorni urednik časopisa Acta Medica Academica (AMA) dao je značajan doprinos njegovom osnivanju i opstanku, njegovoj modernizaciji i afirmaciji u svijetu, te indeksaciji u najpoznatijoj bibliografsko-indeksnoj bazi PubMed. Član je mnogobrojnih naučnih i stručnih društava u inostranstvu, od kojih su najpoznatija: International Association for Neonatal Screening, European Thyroid Association, The International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes (ISPAD) i The International Council for Control of Iodine Deficiency Disorders (ICCIDD). (Biografija preuzeta sa web stranice Akademije nauka i umjetnosti BiH).

Akademik Tahirović dugi niz godina istražuje različite teme iz područja medicinskih nauka te doprinos određenih osoba, najčešće ljekara, koji su svojim radom obilježile vrijeme i mjesta na kojima su djelovali. Brojne studije, istraživanja i pisani radovi, te profesionalan, odgovoran odnos prema struci i toplo ljudsko ophođenje prema pacijentima i građanima krasio je mnoge ljekare u Bosni i Hercegovini, ali nažalost navedeno je nedovoljno istraženo i zabilježeno. Ovo je odlično zapazio akademik Tahirović te dobar dio svojih naučnih istraživanja posvetio upravo zaboravljenim kolegama ljekarima, prikupljajući historijske izvore koje pretvara u pisane radove i publikacije. Posebno mjesto u istraživanjima zauzimaju žene ljekari u Bosni i Hercegovini koje su dale nemjerljiv doprinos ne samo u liječenju već i u razvijanju edukativnih i socijalnih programa pomoći bosanskohercegovačkim porodicama. Određeni dio istraživanja akademik Tahirović vršio je i u Arhivu Tuzlanskog kantona. Svjestan vrijednosti i značaja sačuvanih i na pravo mjesto pohranjenih historijskih izvora posebne napore akademik Tahirović ulaže u razgovoru sa naših sugrađana motivirajući ih da lične i porodične zbirke dokumenata pohranjuju u Arhivu Tuzlanskog kantona. Na ovaj način pohranjena dokumentacija i predmeti biće sačuvani za buduće generacije i brojne zainteresovane osobe za istraživanje prošlosti ovoga područja.