Otvorena izložba Arhiva TK u okviru “Dana povelje 2023”, u JU BKC Kalesija

Dana 5. septembra 2023. godine u BKC-u “Alija Izetbegović” Kalesija otvorena je izložba “Berati, fermani i bujuruldije Orijentalne zbirke Arhiva Tuzlanskog kantona”.

Iz bogatog fundusa Orijentalne zbirke Arhiva Tuzlanskog kantona, na izložbi su predstavljeni reprezentativni berati, fermani i bujuruldije. Izloženi berati se odnose na dodijeljena zvanja ili postavljenja na dužnosti imama i hatiba u džamijama u Gradačcu, Gornjoj Tuzli, Brčkom, Donjoj Tuzli, itd, zatim odlikovanja istaknutim vjerskim i drugim zaslužnim licima, te postavljenja vojnih starješina. Prezentirani berati obuhvataju vremenski period od 1721. do 1907. godine. Na prezentovanim fermanima su sultanovi ukazi, naredbe i zapovijedi vezani za regulisanje vlasništva nad zemljom, odlikovanja, privilegije katoličkoj crkvi, itd, nastali u vremenskom periodu od 1643 do 1870. godine. U bujuruldijama vezira prezentiranih na izložbi, odobrava se obnova i proširenje crkve u Osječanima, naređuje trgovcima postupanje kod otkupa meda, itd.

Izložba će biti postavljena u galeriji BKC “Alija Izetbegović” Kalesija narednih 15 dana i može se pogledati svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

Video prilog RTV TK posvećen postavci izložbe možete pogledati klikom na poveznicu ovdje.