Otvorena izložba “Biseri tuzlanske arhitekture”


JU Arhiv Tuzlanskog kantona, JU Građevinsko-geodetska škola Tuzla i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona u okviru manifestacija “Dani evropskog naslijeđa” i “Ljeto u Tuzli” predstavili su izložbu pod nazivom “Biseri tuzlanske arhitekture”.

Planirano je da postavka izložbe, koja sadrži panoe sa podacima i prilozima o znamenitim objektima Tuzle, te makete istih, bude postavljena na Trgu slobode u Tuzli, 25.9.2023. godine u 11 sati, ali zbog vremenskih prilika (kiša u satima prije i neposredno pred otvaranje izložbe) ista je relocirana u objekat JU Arhiv Tuzlanskog kantona Tuzla, u ul. Franje Ledera br. 1.

Prisutnima su se obratili v.d. direktor JU Arhiv Tuzlanskog kantona, mr. sc. Omer Zulić, direktor JU MS Građevinsko-geodetske škola Tuzla, Kadrija Ibišević, učenica Alisa Tufekčić (jedna od autorica maketa tuzlanskih objekata koji su dio izložbe), gradonačelnik Tuzle dr. sc. Zijad Lugavić i pomoćnica ministra za kulturu Amela Mehmedović (u ime Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona).

Otvaranju izložbe prisustvovali su mnogi predstavnici javnog i kulturnog života Tuzle, te učenici tuzlanskih gimnazija (sa profesoricama Adisom Mujezinović i Almom Berbić), uz učenike JU MS Građevinsko-geodetske škole, predvođene profesoricom Jasminkom Dropić.