Održano Savjetovanje arhivskih radnika BiH 2015.

Ovogodišnje Savjetovanje arhivskih radnika BiH održano je u periodu od 21. do 22. maja 2015. godine hotelu Hollywood (Ilidža – Sarajevo).

Dio programa savjetovanja bilo je i otvaranje izložbe dan prije, 20. maja, u sarajevskom Brusa bezistanu. Radi se o izložbi “Veliki rat: od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar”, autora Ante Gverića i Denisa Martinovića, iz Historijskog državnog arhiva u Zadru. Izložba je rezultat saradnje Historijskog arhiva Sarajevo i Historijskog državnog arhiva u Zadru. Izložba će biti otvorena za posjetitelje 30 dana, a fotografije sa otvorenja iste možete pogledati ovdje.

Ispred Arhiva Tuzlanskog kantona u radu savjetovanja sa izlaganjima učešće su uzeli mr. sc. Omer Zulić, direktor Arhiva TK, te Saneta Adrović, Selma Isić i Hatidža Fetahagić. Savjetovanje je okupilo više od 130 arhivista, historičara, informatičara iz BiH i regiona koji su u dva dana razmijenili iskustva o razvoju arhivistike, informatike i srodnih nauka. U sklopu savjetovanja prezentirana su i izdanja Arhiva iz Bosne i Hercegovine, među njima i izdanja Arhiva Tuzlanskog kantona Tuzla. Savjetovanje su pratile i prezentacije roba i usluga informatičkih kuća iz zemlje i inozemstva. Na slijedećem linku je moguće preuzeti Program savjetovanja 2015.

Izbor fotografija sa savjetovanja možete pogledati ovdje.

otvaranje savjetovanja