Prezentiran dio kulturnih aktivnosti do kraja godine u TK

Prezentiran dio kulturnih aktivnosti do kraja godine u TK

S namjerom da pažnju javnosti usmjeri ka sektoru kulture, dugo zanemarivanom i trenutno jednom od najpogođenijih mjerama zbog koronavirusa, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona danas je organizovalo press konferenciju. Sedam ustanova ustanova kultura sa područja TK prezentovalo je aktivnosti do kraja ove godine, koje bi trebale obogatiti društveni i poboljšati kvalitet života građana TK.

Prema riječima ministra Srđana Mićanovića želja je bila upoznati građane Tuzlanskog kantona sa dijelom kulturnih dešavanja i događaja u organizaciji sedam javnih ustanova koje su u resoru Ministarstva kulture, sporta i mladih. Pozvavši građane i organizatore da se pridržavaju važećih mjera zaštite, ministar Mićanović je kazao da je u prethodnom periodu odgođeno mnogo kulturnih događaja za jesen i zimu pa se zbog toga očekuje nešto veći broj kulturnih manifestacija u narednom periodu.

„Smatram da moramo povećati broj aktivnosti unutar oblasti kulture te da je potrebno da budemo daleko „vidljiviji“ u javnosti u narednom periodu. Ove godine nam, kao i prethodne, stoji na raspolaganju 120 000 KM da sufinansiramo kulturne manifestacije na području TK“, kazao je ministar Mićanović dodavši da je u ‘19. godini sufinansirano 75 kulturnih aktivnosti.

Kada su u pitanju aktivnosti  JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“Tuzla, prema riječima direktorice Mirne Trifković, već u ovom mjesecu predstoji izložba fotografija “Između memorije i zaborava” i predavanje o temi Kulturno naslijeđe – značaj identiteta države, prof.dr.Izeta Šabotića. Također su planirane projekcija dokumentarnog filma posvećenog Nedžadu Ibrišimoviću “Igra riječi i sijena” , promocija romana “Put znaš” Mehmeda Đedovića, prikazivanje filmova Jusufa Jaganjca “Dječija svita” i „Tu pored nas“ te predavanje o temi ”Važnost čitanja za jačanje psihološkog imuniteta” i promocija knjige “Arhitektura duše” Aide Tule.

Direktorica Bosanskog kulturnog centra Mirela Ibrahimović Mehanović je govoreći o aktivnostima do kraja godine, navela niz manifestacija koje se već tradicionalno održavaju u ovoj ustanovi kulture. Riječ je o „Danima evropskog kulturnog naslijeđa, šampionatu horova „Lege artis“, Tuzla film festivalu, Festivalu sevdalinke, te izložbama slika i koncertu Vlatka Stefanovskog u oktobru.

Prema riječima direktora Omera Zulića Arhiv Tuzlanskog kantona do kraja 2020. godine radit će na nekoliko krucijalnih projekata bitnih za afirmaciju i popularizaciju Arhiva TK i arhivske građe. Riječ je o pripremi za publikovanje Vodiča kroz arhivske fondove i zbirke Arhiva Tuzlanskog kantona, medijskoj prezentaciji arhivskih fondova i zbirki Arhiva, u saradnji sa RTV TK kroz emisiju Hod vijekova, te pokretanju procedure samostalne digitalizacije arhivskih fondova i zbirki. Arhiv će, kao i ostale ustanove kulture, na prigodan način obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Direktor JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzla Kemal Nurkić, kao prvu u nizu aktivnosti koje predstoje, naveo je projekat pod nazivom Memorijalna stabla u kulturnom krajoliku Tuzlanske regije, koji realizuju u saradnji sa Muzejom istočne Bosne iz Tuzle. Slijedi završetak Projekta zaštite i sanacije nekropole „Stara kuća“ u Breškama  i obilježavanje Dana evropskog naslijeđa susretom istraživača i zaštitara naslijeđa TK. Zavod je također planirao izradu Idejnog arhitektonskog projekta zaštite i sanacije Barutane, jednog od najugroženijih spomenika u našem okruženju. Predstoji i terensko istraživanje u cilju dokumentovanja, bilježenja trenutnog stanja i fotografisanja gradina, utvrda i kula na području Tuzlanskog kantona, kazao je direktor Nurkić na današnjoj konferenciji za medije.

Direktor JU Muzej istočne Bosne Tuzla Ljubiša Veljković iz niza aktivnosti do kraja godine istaknuo je inkluzivnu izložbu za slabovidne i slijepe osobe pod nazivom „Osjeti Muzej“ gdje će i ostali posjetioci moći da iskuse kako je to percipirati svijet muzeja kroz perspektivu slabovidnih i slijepih osoba te online izložbu povodom Dana državnosti, kao i obilježavanje jubilarnih 100 godina od Husinske bune.

Pored redovnih bibliotečkih poslova, JU Specijalna biblioteka „Behram-beg“ u Tuzli će, prema riječima direktora Admira Muratovića, u septembru nastojati realizovati Bazar koji predstavlja razmjenu korištenih udžbenika među učenicima, obilježiti Mevlud organizovanjem izložbe hadisa, te obilježiti ”Mjesec knjige” i Dan državnosti Bosne i Hercegovine. U redovne aktivnosti spadaju organizacija Susreta bibibliotekara Islamske zajednice u BiH  i prikaz knjiga na facebook i web stranici Biblioteke. Također će biti organizovan čas o kreativnom pisanju / čitanju i kurs iz informatike.

Predstavnik Narodnog pozorišta Tuzla Miralem Djedović kazao je ovom prilikom da ova ustanova počinje svoju redovnu pozorišnu sezonu 2020/21 koja u pozorišnoj praksi i tradiciji traje do 30.06.2021. U okolnostima trenutne pandemije rad pozorišta će zavisit će od epidemiološke situacije. Planirane su premijere dvije predstave, „Charlijeva tetka“ i „Majmuni dolaze“ kao i jednom mjesečno izvođenje predstava iz redovnog repertoara.

Mnoge od ovih kulturnih manifestacija, rečeno je ovom prilikom, planirane su i bit će realizovane u sadejstvu dvije ili više ustanova kulture.

 

(Preuzeto sa www.mksmtk.gov.ba)