Najava postavke izložbe “Graditeljski simboli Tuzle” na Trgu slobode

Dana 23.09.2022. godine (petak), sa početkom u 11 sati, na prostoru Trga slobode u Tuzli, Arhiv Tuzlanskog kantona upriličit će postavku izložbe “Graditeljski simboli Tuzle”, kao dio manifestacije obilježavanja Dana evropskog naslijeđa.

Izložbom “Graditeljski simboli Tuzle” predstavljen je dio reprezentativnih graditeljskih objekata i arhitekture stare Tuzle. Odabrani objekti su podijeljeni u tri grupe. Prvu čine objekti koji su u dobrom stanju i predstavljaju simbole kulturnog naslijeđa Tuzle. Drugu čine objekti koji su zbog posljedica slijeganja bili porušeni, ali zbog velikog značaja istih obnovljeni su u autentičnom obliku. Treću skupinu čine objekti koji su porušeni i na čijem mjestu su izgrađeni neki novi objekti ili su pretvoreni u zelenu površinu. Ova izložba predstavlja izbor najreprezentativnijih graditeljskih objekata, iako se u Tuzli nalaze i mnogi drugi. Među sačuvanim objektima prikazani su: Hastahana, Most s kipovima, Srpska pravoslavna crkva (Hram Uspenja Presvete Bogorodice) i Turalibegova (Poljska) džamija.


Porušeni objekti koji su prikazani izložbom su: Austrijska pošta/Narodna biblioteka, Dom zdravlja Skver, Velika Gimnazija u Tuzli, Hotel “Bristol” i hotel Grand”, zgrada Behrambegove medrese, željeznička stanica Musala, Solana Simin Han, Špiritana i Templ (Jevrejski hram). Porušeni,  ali obnovljeni objekti koji su zastupljeni na izložbi su: Čaršijska (gradska) česma, Barok i Katolička crkva.