Obilježen Dan arhiva i arhivske službe Bosne i Hercegovine

Dana 12.12.2022. godine u čitaonici Arhiva Bosne i Hercegovine upriličena je svečanost povodom 75 godina od osnivanja Arhiva Bosne i Hercegovine i arhivske službe Bosne i Hercegovine. Prisutnima su se obratili direktorica Arhiva BiH Danijela Mrda i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović. Uručena su priznanja i zahvalnice, a prisutni su mogli pogledati izložbu pod nazivom “Bosanskohercegovačko filmsko stvaralaštvo 20. vijeka”. 

Navedenom obilježavanju ovog ključnog datuma za arhivsku struku naše zemlje prisustvovali su i predstavnici Arhiva Tuzlanskog kantona.

U povodu 75 godina arhivske službe Arhivističko udruženje Bosne i Hercegovine i Arhivističko udruženje u Federaciji Bosne i Hercegovine u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine organizirali su predstavljanje publikacije Bibliografija časopisa „Glasnik arhivâ i Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine“ (1961-2020) koju su pripremili Amela Bedaković, mlađi arhivist i mr.sc.Sejdalija Gušić, arhivski savjetnik. Bibliografiju su predstavili prof.dr.Senada Dizdar, Filozofski fakultet u Sarajevu i mr.sc.Omer Zulić, Arhiv Tuzlanskog kantona uz učešće autora.

 

Sa svečanosti u povodu 75 godina Arhiva BiH, u čitaonici Arhiva Bosne i Hercegovine. Izvor fotografije: BHRT

 

Sa promocije Bibliografija časopisa „Glasnik arhivâ i Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine“ (1961-2020)